Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.21 / dotaz č. 126354
Dobrý den,

mám dotaz ohledně zateplení podkrovního prostoru.
Šikminu budeme zateplovat mezi a pod krokvemi. Rovnou část máme zatím navrženou jako zateplení mezi a pod kleštinami. Můj dotaz zní - je možné zateplení rovné části provézt nad a mezi kleštinami?
Skladba by tedy byla:
Isover orsik 180mm - nad kleštinami
isover orsik 220mm - mezi kleštinami
Parotěsná fólie - fixovaná na spodek kleštin
Dutina 180mm - pro vzduchotechniku
SDK
Je to takto možné udělat?

Druhý dotaz je ohledně parotěšné folie. Jak bych měl řešit parotěsnou folii v našem případě, když kleštiny jsou opřeny o nosnou stěnu v 2NP? Dělá se nějaká předpříprava, např.položením parotěsné folie mezi stěnu a kleštiny a pak se prolepuje nebo toto není potřeba a stačí parotěsnou folii přerušit nalepením na nosnou stěnu a z její druhé strany pokračovat?

Děkuji.

Dobrý den,

zateplení mezi a nad kleštinami by nemělo ničemu vadit, naopak je to pro dřevěné prvky i vhodnější, že zůstanou v teplejší zoně skladby. Zcela zásadní je ovšem provedení parozábrany, která musí být laicky řečeno provedena vzduchotěsně v ploše i v napojení na navazující konstrukce. Obecně doporučuji umístit pod kleštiny tenkou desku, na kterou spolehlivě parozábranu aplikuji, přelepování spojů "ve vzduchu" je rizikovější než na pevný podklad. napojení na stěnu musí být provedeno vzduchotěsně přes přítlačnou lištu a měkkou pásku, která kopíruje nerovnosti podkladu (omítky) - například ukončím parozábranu na stěně, přilepím ji samolepíc butylkaučukovou páskou a překotvím profilem, nebo lištou, aby vznikl přítlak. Pokud potřebuji míét prostup dřevěného prvku parozábranou, je nutné ten prvek prostě oblepit systémovými páskami a paroábranu nepřerušit. tyto "mravenší práce" si nejlépe provádí stavebník sám, firmy obvykle tyto detaily neřeší tak důsledně, protože "dům není jejich". S pozdravem Pavel Štajnrt
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk