Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.21 / dotaz č. 126399
Dobrý den,při zpracování PENB dle vyhlášky 264/2020 se dle § 6 hodnotí požadavky na energetickou náročnost budovy. V odstavci 2 jsou uvedeny požadavky na energetickou náročnost při větší změně dokončené budovy a při jiné než větší změně dokončené budovy a to plnění dle §6 odst.2 a), §6 odst.2 b), nebo §6 odst.2 c) nebo d). Při změně budovy bylo majitelem objektu provedeno zateplení obálky, výměna oken a dveří a zdroje vytápění a ohřevu teplé vody. Pokud se objekt hodnotí podle jednotlivých odstavců, splňuje pouze hodnocení odst 2b). Je možno pouze toto hodnocení použít v PENB. PENB je zpracováváno z důvodu prodeje nemovitosti.
Dobrý den,
pokud je průkaz zpracován pouze pro prodej, není potřeba, aby objekt plnil požadavky energetické náročnosti. Plnění požadavků je vyžadováno:
1) při provedení větší změny budovy (na tu se zpracovává průkaz samostatně, který hodnotí plnění požadavků po provedení této změny a je součástí projektové dokumentace a předkládá se stavebnímu úřadu)
nebo 2) při menší změně a to pouze pro jednotlivé měněné prvky a na tuto změnu se průkaz nezpracovává.
Majitel objektu má povinost uchovávat materiály a doklady k měněným prvkům po dobu 5 let od provedení změny, aby mohl na vyžádání doložit, že změna plnila požadavky.

Tedy pokud změny byly provedeny dříve, bude průkaz pro prodej zpracován dle skutečného stavu, ale již se nehodnotí, zda změny plnily požadavky na energetickou náročnost.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk