Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.21 / dotaz č. 126631
Dobrý den, v současné době řešíme stavbu RD ve Středočeském kraji. Dům bude patrový (zastavěná plocha 99m2), postaven ze stavebního materiálu Durisol. Rádi bychom se zeptali na radu ohledně způsobu vytápění domu. Určitě budeme chtít podlahové topení, krbovou vložku s výměníkem, váháme ale nad druhým zdrojem. Nejsme úplně zastánci TČ, uvažujeme o kotli na pelety (dům bude disponovat technickou místností 6m2) nebo elektrokotli s FVE. Rádi bychom poprosili o radu, který z těchto dvou zdrojů je podle vás pro RD zmíněné plochy vhodnější. Zároveň bychom poprosili o názor na plynové topení, v blízkosti domu je přípojka, avšak si nejsme jisti jak je to s bezpečností tohoto zdroje vytápění. Předem moc děkujeme za odpověď.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Úvodem, jistě máte v rámci projektu ke stavebnímu řízení zpracován i projekt vytápění a rovněž povinný průkaz energetické náročnosti budovy. Tyto dokumenty spolu úzce souvisí. Pokud jste ale nyní ve fázi přípravy projektu, pak celou problematiku s Vámi bude jistě diskutovat zpracovatel projektu či jeho části.
Vámi zmiňované zdroje vytápění jsou velmi různorodé, přináší s sebou tím pádem různé výhody a nevýhody jednotlivých řešení. Vše by bylo na poměrně obsáhlou diskuzi. Tuto by s Vámi opravdu měl podrobněji vést architekt či projektant, a to v návaznosti na konkrétní provedení (nejen velikost) domu. Níže tedy zmíním několik poznámek jednotlivých zdrojům a způsobům vytápění.
Podlahové vytápění je ideální kombinovat právě s tepelným čerpadlem, které jako jediné nechcete. U vysokoteplotních zdrojů, jako jsou kotel na pelety a krb s výměníkem je třeba dát pozor na správné dimenzování akumulační nádrže, aby systém fungoval, nedocházelo k přetápění nádrže apod. U instalace elektrokotle jako hlavního zdroje se i při započtení krbu (tj. kusového dřeva) obávám, že z pohledu současně platné legislativy novostavba nevyhoví. U instalace malé FVE elektrárny je třeba již v návrhu počítat, že aby byl systém alespoň částečně soběstačný, pak plocha FVE panelů bude poměrně velká, tj. podle Vámi zmiňované velikosti RD se Vám rozumná FVE na střechu nevejde. U zdroje v podobě kotle na pelety si dovolím upozornit ještě na problém malé technické místnosti, kde avizovaných 6 m2 bude pravděpodobně na veškeré potřebné technologie málo, nehledě na skladování paliva. K poslední zmínce o bezpečnosti plynového kotle, zde si dovolím jen krátkou poznámku, že pokud vše bude provedeno v souladu s platnými normami, technickými a technologickými požadavky a po odborné stránce správně, není proč se tohoto zdroje bát.
V případě jakýchkoliv dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit, můžete se případně v naší poradně i zastavit, abychom vše probrali podrobněji.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami
Téma:  Vytápění
tisk