Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.21 / dotaz č. 126650
Dobrý den,
zakoupil jsem velký starý dům u Úštěka (Ústecký kraj), obvodové zdi 80cm až 90cm, kamenné zdivo. Zateplení žádné není. Dům má velký komín, s dvěma průduchy 60cm x 60cm. Dosud bylo zatápěno dřevem v kachlových kamnech, které jsou v nevyhovujícím stavu. Plyn v obci není zavedený.
Letos proběhla výměna oken za plastová s dvojsklem, v 9/2021 proběhne instalace FVE na střeše domu s výkonem 5,4kWp a akumulací do vody (zásobník cca 200lt).
V domě budou bydlet trvale 4 dospělé osoby, půlka domu bude určená pro podnikání (ruční montáž elektrických dílů).
Potřebuji nezávislou radu na způsob vytápění tohoto objektu. Místnosti na přízemí mají objem 680m3, v prvním patře dalších 700m3.
Nechci podlahové topení, chci topit efektivně/ekonomicky, s minimálním ekologickým zatížením. Investice do tepelného čerpadla by byla velká (dle konzultací by museli být dvě a investice kolem 1mil.Kč.). Zvažoval jsem kombinaci krbových vložek a sálavých infrapanelů, tady mám trochu strach o výrazně narůstající ceny elektřiny. Ceny štěpky nejspíš taky porostou, dřevo se stalo a nejspíš zůstane nedostatkovým zbožím. Za nejdražší variantu považuji spalování LTO , nebo stlačeného propan-butanu/zemního plynu. Zůstává mi tak spalování tuhých paliv (hnědé uhlí, koks). Poradíte, do jakého topení by bylo nejvýhodnější investovat?

Předem děkuji za reakci.
Dobrý den,
výběr nejvhodnějšího zdroje tepla je poměrně individuální. Záleží na Vašich preferencích, výše investice, provozních nákladech, možnostech obsluhy, prostoru atd.
Případně doporučuji podrobnější osobní konzultaci, viz https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/strediska-EKIS

V obecné rovině: Jako první krok doporučuji minimalizovat tepelnou ztrátu objektu, tj. dům zateplit, a to pokud možno komplexně. Tedy fasáda, střecha, podlaha, výplně. Nebo podle situace alespoň některé části.

Dále vycházím z toho, že tepelné nároky objektu jsou značné. Tepelné čerpadlo jste vyloučil kvůli vysoké investici, plyn v lokalitě není, takže Vámi vypsané varianty jsou poměrně vyčerpávající. Snad bych ještě doplnil kotel na pelety.

Co se týče vytápění elektřinou, jedná se o investičně levnou, ale provozně nákladnou variantu. Elektřina se řadí mezi dražší média.
Kombinace elektřiny a krbových vložek je jistě možná, nicméně bude hodně záležet na poměru využívání krbových vložek a elektřiny. Pokud bude krb jenom doplněk, provoz bude zřejmě i tak drahý.
Varianty na LTO či propan-butanu jsou opravdu rovněž provozně nákladné.

Nevím, jaké je situace se dřevem konkrétně ve Vašem regionu, ale celkově je vzhledem ke kůrovci momentálně dřeva dostatek a ceny jsou poměrně nízké. Tuto variantu bych tedy nezavrhoval. Naopak mi připadá poměrně vhodná. Bylo by to ekologické a investičně i provozně přijatelné. Případně by bylo možné kombinovat vytápění dřevem s uhlím.
Kdybyste se rozhodnul čistě pro uhlí, doporučuji moderní kotel minimálně 5. emisní třídy.

Ještě bych zmínil možnost vytápění kotlem na dřevní pelety. Jedná se rovněž o ekologický zdroj. Kotel na peletky je automat, takže oproti klasickému kotli na dřevo se o topení nemusíte tolik starat, nicméně kotel je zpravidla o něco dražší, a rovněž pelety jsou dražší než palivové dřevo.

Pro orientační výši provozních nákladů se můžete řídit kalkulačkami na internetu, např. zde:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info
Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk