Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.6.21 / dotaz č. 126695
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazy ohledně realizace zateplení fasády novostavby pasivního RD.

1) Obvodové zdivo je vyzděno z VPC 200mm. Roh (spojnice) obvodová stěna/betonová deska je opatřen nátěrem blowerproof liquid, omítky jsou sádrové. Takto je řešena svislá vzduchotěsná vrstva dle projektu. Nyní plánujeme zateplování fasády a stavební dozor doporučuje celoplošnou aplikaci weber tmel 700 z vnější strany obvodového zdiva (před lepením polystyrenu). Je prosím možné či vhodné tuto aplikaci doporučit?

2) Zateplovat budeme šedým polystyrenem EPS Greywall 260mm, který je potřeba chránit před slunečním zářením. Je možné nalepené desky chránit tenkou vrstvou weber tmel 700?

Dobý den,
co se týká celoplošného natažení zdiva z vnější strany, tak je to rozhodně taková pojistka, aby v případě chyby v interiéru (špatně provedená drážka atd.) nedošlo k netěsnostem. Rozhodně to nebude na škodu.

Co se týká grafitového EPS tak je dobré jej chránit již při aplikaci (většinou se provádí zastíněním lešení). Tím je zabráněno roztažení EPS teplem při aplikaci a vytvoření následných širokých spár při schlazeni. Následně je dobré co nejdříve schovat pod omítku/obklad atd.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk