Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.21 / dotaz č. 126702
Dobrý den,

v našem RD došlo k výměně prkennného záklopu na půdu, přičemž mezi kleštiny byla instalována kamenná vata v tloušťce přibližně 25 cm, a to celé je zakryto PIR panely o tloušťce 10 cm. V patře budou rovněž vyměněna okna za nová euro okna s trojsklem. Mohu se zeptat, zda těmito opatřeními bude možné dosáhnout na některý z dotačních titulů, a tím pádem má smysl nechat si vypracovat energetické hodnocení budovy, popř. další související dokumenty?

Děkuji,
Dobrý den,
pro zateplení a výměnu oken u rodinných domů je možné využít dotační program Nová zelená úsporám - https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/rodinne-domy-zatepleni/. Jedná se o oblast podpory A. Tato oblast má 4 podoblasti - A.0, A.1, A.2 a A.3. Podoblasti A.1, A.2 a A.3 jsou dostupné až při komplexních rekonstrukcích, kdy zateplujete podstatnou část obálky budovy. Kritéria těchto podoblastí zateplením stropu k půdě a výměnou části oken určitě nesplníte. Zbývá tedy oblast A.0. V ní jsou 2 základní podmínky:

1) splnění předepsané hodnoty součinitele prostupu tepla - 0,9 * doporučená hodnota dle normy.
2) musíte docílit 20% úspory tepla na vytápění oproti stavu před realizací opatření.

Bod 1 s velkou pravděpodobností se zateplením stropu 25 cm minerálních vláken a 10 cm PIR izolace splňujete. To samé je to s okny s trojsklem. U bodu 2 je to na hraně. Zde to není možné s jistotou určit z podkladů, které posíláte. Záleží zde na tvaru budovy, plochách zateplovaných konstrukcí vůči těm nezateplených, stavu těch neměněných konstrukcí apod.

Vhodnou možností pro Vás může být poptat energetické posouzení pro Novou zelenou úsporám s tím, že se v první fázi zjistí, zda podmínky splňujete nebo nikoli. Pokud ano, dokončí se energetické posouzení. Pokud nikoli, další činnosti se dělat nebudou a zaplatíte jen zlomek ceny za energetické hodnocení. Nezávaznou poptávku můžete udělat například zde: https://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/ (obecná poptávka) nebo zde: https://atelier-dek.cz/dotace/nabizime (přímo Nová Zelená úsporám).

S pozdravem
Tomáš Kupsa


Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk