Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.6.21 / dotaz č. 127048
Dobrý den, v roce 2007 jsem v rámci výstavby RD realizoval systém vytápění a větrání DUPLEX RC 2000/440 + ATREA IZT 925. V současné době uvažuji o jeho modernizaci/náhradu za novou jednotku DUPLEX RK5 včetně tepelného čerpadla pro chlazení a topení celého objektu. Rád bych se zeptal, zda se na tento záměr vztahuje podpora z Programu zelená úsporám a v jaké výši.
Děkuji, s pozdravem
Dobrý den,
pro čerpání dotace na tepelné čerpadlo je nutné mít instalovaný současný hlavní zdroj tepla na vytápění buď elektrický (elektrokotel, elektrické sálavé panely, elektrická patrona v akumulační nádrži apod.), případně lokální zdroje na tuhá paliva. Pokud tedy máte pouze IZT s elektrickou patronou, dotace na tepelné čerpadlo se na Vás vztahuje. Na systém vzduch/voda je dotace 60 000 Kč, systém země/voda a voda/voda 80 000 Kč.
Podpora instalace systému nuceného větrání s rekuperací je podporována za předpokladu, že dojde ke snížení měrné potřeby tepla na vytápění o 20%. Pokud již máte instalovaný systém s rekuperací, dosažení této úspory by bylo značně obtížné. Pro přesný výklad podmínek v tomto případě doporučuji dotázat přímo SFŽP. Dotace na nový systém je 100 000 Kč.
Všechny výše zmíněné hodnoty jsou navýšeny o 10 % v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji.
SFŽP dále poskytuje fixně 5 000 Kč na vypracování energetického posudku. Vždy je vyplacena maximálně polovina uznatelných nákladů.