Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.21 / dotaz č. 127376
Dobrý den. Máme instalovanou rekuperaci od firmy Reheat (dělali také projekt) s jednotkou Nilan ve 2- podlažním rodinném domě. Vzduchotechnika pro 1. patro je vedena nezateplenou půdou a zdá se že s tím jsou problémy. Izolace potrubí je tam kaučuk 2cm a vata 5 cm. V mrazech ale dochází v potrubí ke kondenzaci a vytéká voda. Naopak ve vedrech dochází k ohřevu vzduchu v potrubí oproti místnosti až o 5 stupňů. Prosím o konzultaci, jak by cca mělo být izolováno potrubí na nezateplené půdě. Někde jsme se setkali s názorem, že vata 20cm, někde až 40cm. Případně o odkaz na někoho, kdo by byl ochoten udělat na danou situaci odborný posudek.
Dobrý den,
tento systém je celkově chybně navržený. Rozvody, jakožto i rekuperační jednotka by měla být vždy umístěna uvnitř tepelněizolační obálky domu. Jakmile rozvody prochází ven, tak jednak je zde velké riziko porušení vzduchotěsnoti stavby a dále dochází přesně k problémům, které jste popsal (kondenzace v potrubí v zimě + velké ztráty v rozvodech, a v létě ohřev vzduchu).

V současném stavu vám nezbyde nic jiného, než potrubí dodatečně izolovat tak, aby se ztráty omezili. Návrh tloušťky tepelné izolace bych nechal na projektantovi VZT, dle konkrétního prostoru, ve kterém se rozvody nachází atd. Pokud se tomuto chcete vyhnout, tak odhadem by se mohlo jednat o tloušťky právě někdo mezi 20 až 40cm
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk