Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.6.21 / dotaz č. 127388
Dobry den, ráda bych se zkusila poradit. Koupili jsme starý dům. Měl by být z pálených cihel. Tloušťka 3 obvodových stěn je cca 60 cm. Ovšem poslední stěna, která tvoří čela u 2 nejobývanějších místností má tloušťku jen 33 cm. Tyto 2 místnosti jsou podsklepené, výška podlahy je cca 1,2 m nad zemí. V domě nejsou vyloženě mokré, natož plesnivé stěny (vlhkost jde u nepodsklepených místností podlahou, kde jsou plesnivé parkety), ale o jakékoliv vodorovne hydroizolaci pochybuji.
Vzhledem k tomu, že ty 2 místnosti jsou nejvice obývané a jsou velké, přemýšlíme o zateplení této stěny zevnitř.
Muž prosazuje 6 cm polystyren, ale toho se osobně bojím, aby stěna dýchala a neplesnivěla. Šel by tam v tomto případě dát?
Já osobně se přikláním k nějaké paropropustné termoizolační desce styrcon, ytong multipor, apod. Jenže těch typů a hlavně materiálů je strašné množství (polystyrenové kulicky v cementu, pur pěna,...). Dalo by se tedy říci, jaký materíal by v tomto prípadě byl nejvhodnější? Děkuji mic za odpověď
Dobrý den,
V podstatě jste si tak trochu na otázku sama odpověděla. Když jste u podsklepené části nalezli plesnivé parkety a obvodové stěny s tloušťkou 33cm nebyly zatepleny, pak jakkékoliv zateplení situiaci ještě více zhorší!
A pokud uvažujete o vnitřním zateplení - tak ať Vás to v tomto případě ani nepadne!!

Úplně nejlepší postup by bylo pozvání stavebního technika, a ponechal bych ideálně všechno tak, jak je - aby viděl problém bez všech úprav, očištění, vymalování a sanací. Velmi pravděpodobně bude porušena nebo zcela scházet (jenom dohad) izolace v části podlah nebo i přiléhajících zdí, a tam je potřeba začít. Je mnoho stavebních a chemických, i elektrikářských postupů při odstraňování mokrých nebo vlhnoucích zdí. Možná je to způsobeno nevětráním sklepa, a začít právě izolací tam. Tedy bez místní prohlídky a šetření na místě to nepůjde. Bohužel, tento výkon již nespadá pro poradenství EKIS.

Naše doporučení je tedy vyhledat, podle lokality domu místního stavebního technika, který má zkušenosti nebo zaměření s odstraňováním vlhkostí (to nemají rozhodně všichni). Měli byste se poté přeptat na reference odvlhčení a zda je můžete navštívit a tím poznáte, zda to dotyčná firma umí či nikoliv.

S pozdravem a přáním úspěšného dalšího postupu.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk