Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.7.21 / dotaz č. 127558
Dobrý den,

máme v plánu stavět rodinný dům - zastavěná plocha cca 100m2, dům bude patrový, sedlová střecha, středočeský kraj. Nyní jsme ve fázi, kdy řešíme způsob vytápění. Váháme mezi plynem a tepelným čerpadlem. Bylo by, prosím, možné odhadnout celkové roční náklady na provoz těchto dvou možností vytápění? Nebo alespoň říci která z nich je ekonomičtější a odhadnout v procentuálním vyjádření o kolik?

Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pro porovnání v okamžiku, kdy ještě nejsou známy všechny vstupní údaje pro výpočet (tj. není projekt, není známa orientace ke světovým stranám apod.) je možné vycházet z přibližných výpočtů, které najdete např. zde:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info .
Při uvažování průměrně velkého RD, obývaného rodinou s dětmi, v lokalitě středních Čech, vychází náklady na vytápění zemním plynem a tepelným čerpadle vzduch-voda v podstatě téměř stejné. Pokud z modelování situace oddělím zcela ostatní potřeby - tj. ohřev TV a potřeby elektrické energie pro provoz - a budeme hodnotit pouze samotné vytápění, pak v současných cenách, se kterými kalkulátor na TZBinfo počítá, vychází lépe zdroj na zemní plyn.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami
Téma:  Vytápění
tisk