Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.7.21 / dotaz č. 128170
Dobrý den, měli bychom zájem o konzultaci ohledně energie spotřebovávané v bytovém domě (pět bytů). Uvažujeme o solárních panelech pro výrobu elektřiny, uvítáme ale také rady ohledně osvětlení a dalšího.
Vážená paní,
běžná spotřeba v bytě je 2000 až 3500 kWh za rok. Pokud je v bytě také elektrický bojler, připočtěte spotřebu 500 až 1000 kWh/osobu za rok.
Při instalaci solárních fotovoltaických panelů pro vlastní spotřebu v bytě pokryjete obvykle jen část spotřeby.
V první řadě je to tím, že elektřina ze slunce je k dispozici ve dne, kdy je v bytech obvykle malý odběr - lidé jsou v práci, ve škole atd.
Zadruhé je to tím, že větší spotřeba je v zimě (delší dobu se svítí), zatímco sluníčka je v zimě málo.
Viz např. tento článek:
https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/19060-vyuziti-obnovitelne-energie-z-fotovoltaickeho-zdroje-v-rodinnych-domech

Něco se dá vyřešit akumulací elektřiny, není to ale vždy ekonomicky výhodné. Snížení nákladů na elektřinu se může dosáhnout i tím, že se stávající odběrná místa jednotlivých bytů sloučí do jednoho. To je vhodné právě i při instalaci vlastního zdroje elektřiny.
Doporučuji Vám pro začátek zkusit změřit spotřebu v bytech - buď odečítáním elektroměrů (alespoň 1x týdně), nebo automaticky pomocí měřicího zařízení, které vám zapůjčí třeba dodavatel FVE nebo elektro specialista.

Pokud máte zájem o osobní konzultaci, kde bude možné probrat váš problém podrobněji (např. včetně informace o dotacích), domluvte si termín v EkoWATTu na tel. 266 710 247, nebo v jakémkoli jiném středisku EKIS:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/strediska-EKIS
Konzultace jsou vždy bezplatné.

S pozdravem
K. Srdečný