Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.21 / dotaz č. 128219
Dobrý den, přišlo mi opravdu nezvykle vysoké vyúčtování za otop plynem za poslední rok pro víkendový dům v obci Brandov, který v zimě není obydlen a je pouze temperován proti zamrznutí na cca 8` C. Případné špatné nastavení je vyloučeno, jelikož je dům pravidelně kontrolován. Dům se využívá převážně v období mimo topnou sezónu a v případně přítomnosti se jako hlavní zdroj používá kombinovaný kotel. Plyn se tedy využívá pouze jako prevence zamrznutí. Jaká je, prosím, teoretická roční spotřeba plynu pro otop dvoupatrového, podsklepeného, zděného, ale nezatepleného domku o zastavěné ploše cca 80 m2 při tomto využití? Faktura je enormně vysoká a neumím si tak vysokou spotřebu, obzvlášť při tak nízkém využití, vysvětlit. Děkuji.
Dobrý den,

děkujeme vám za zaslaný dotaz.

Vzhledem k tomu, že ve vašem dotazu absentují informace, které by nám pomohly blíže specifikovat odpověď, je možné vám poskytnout touto formou pouze všeobecné údaje.

Co se týče vašeho dotazu ohledně teoretické spotřeby plynu pro vytápění RD, ta by se mohla pohybovat cca kolem 17-22 MWh ročně. Ta však závisí především na délce topné sezony a průměrné venkovní teplotě. Jelikož píšete, že plyn se používá pouze pro temperování objektu v čase zimního období, teoretická spotřeba pro váš objekt může být o to menší.

Enormně vysoká faktura za spotřebu může mít více důvodů. Nejlepší je srovnání s minulými roky, a to jak v částce, tak i ve spotřebě v případě, že se objekt využívá stejně. Váš dotaz je však hodně všeobecný, a proto je těžké posoudit, co je enormně vysoká faktura.

Proto bych vám ráda nabídla možnost využít nejbližší bezplatné EKIS poradenské centrum, kde vám rádi s vaším problémem pomůžeme konkrétně. Bylo by dobré si sebou vzít faktury za poslední období nejlépe 3 let pro srovnání a v případě, že je k dispozici průkaz energetické náročnosti budovy nebo projekt, pomocí kterého se můžeme dopočítat k teoretické spotřebě pro váš objekt, donést i ten.