Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.21 / dotaz č. 128242
Dobrý den ,

Máme dilema jakou izolaci použít.

Stavíme dřevostavbu 6x10 m a objekt má trámovou konstrukci s plánovaným půdním obytným prostorem a není určena k celoročnímu bydlení.
V současné době je osazena okny a dveřmi (windowstar) je dokončeno obložení vnější obvodové stěny prkny smrk perodrážka 45 mm a z vnitřní strany je instalována paropropustná folie.
Další plánované kroky:
- zateplení mezistěny 160 mm, instalace parotěsné zábrany a obložení prkna smrk perodrážka 45 mm.
- zateplení stropu 160 mm (sádrokaron - parotěs - isolace - paropropustná - podlahová prkna)
- zateplení střechy 180 mm ( pálená taška - paropropustná - záklop prkna smrk 20 mm - isolace - parotěs - vnitřní obklad palubka/prkno cca 20 mm)
Prosím o radu jakou izolaci nejlépe použít - foukanou / deskovou/ rolovanou, dále zdali minerální celuloza případně jinou.
(snad je to srozumitelné - nemám stavební vzdělání .-))
Děkuji za Váš čas!
zdravím
Štěpán Hladík
Pokud budete chtít bydlet ekologicky a bez zásadních problémů, mohu vám doporučit především teplené izolace z přírodních materiálů. Hlavní výhodou těchto izolací oproti syntetickým a minerálním izolantům je akumulace tepla, difúzní otevřenost, schopnost pracovat s vlhkostí, tvarová stálost, zdravé a příznivé klima, zdravotní a ekologická nezávadnost. Mezi přírodní izolace patří např. ovčí vlna, konopné izolace, lněné izolace. Akumulace tepla způsobuje fázový posun prostupu tepla, zejména v letním období, tj. schopnost zadržet teplo jdoucí směrem do interiéru. Další výhodou je difúzní otevřenost, dům tedy zdravě dýchá a přirozená vlhkost má šanci být odváděna ven z domu. V domě se nesráží vlhkost a netvoří se plísně. Přírodní materiály mají schopnost pracovat s vlhkostí. Izolace dokážou přijmout vlhkost z interiéru a přirozeně ji odvětrat. Např. tepelná izolace z ovčí vlny se vyrábí v rolích tl. 5cm, šířka 100 cm a délka role je 10m. Cena za jedno balení činí cca 1500 Kč vč. DPH. Konopná izolace ECO FLEX, tl. 5cm, rohože 60x100 cm, cena cca 121 Kč bez DPH, lněná izolace NATURIZOL tl. 5cm rohože 60x100cm, cena cca 103 Kč bez DPH.
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk