Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.7.21 / dotaz č. 128257
Dobrý den, děkuji za nabídku bezplatného poradenství. Velmi vážně uvažuji o realizaci FVE na RD. Prosím o radu na co si dát pozor při výběru dodavatele (veškerých komponentů a materiálu) a jaké jsou možnosti využití dotací nyní a v brzké budoucnosti. Pokud můžete doporučit nějakou opravdu solidní firmu k realizaci, tak budu rád za její kontakty.
Přeji hezký den.
Dobrý den,

děkujeme za dotaz.
Důležité pro výběr dodavatele jsou reference, stáří společnosti (lze dohledat ve veřejném obchodním rejstříku). Montér také musí mít osvědčení MPO k instalaci FV panelů "Elektromontér fotovoltaických systémů (kód: 26-014-H)". Z nabídky je také možné ověřit, jaké komponenty použije, u panelů lze dohledat účinnost, to samé u měniče, u baterií kapacita a složení. Také doporučujeme důkladně prostudovat smlouvu o dílo a obsah díla, zdali obsahuje i vyřízení připojení u distribuce, revizi, atd.
Konkrétního dodavatele nemohu v rámci poradenství doporučovat, povětšinou máme reference od spokojených klientů, kterým vyřizujeme projekci a dotace. Nereprezentujeme konkrétní dodavatele.

K dotaci. Aktuálně je možné žádat v Nové zelené úsporám o dotaci až 155 000 Kč (z toho 5 000 Kč je na projekt "Odborný posudek").
Záleží na výkonu FVE, využitelném zisku soustavy, míře využití a typu akumulace. Obvykle se jako akumulace využívají baterie.
FVE má investičně efekt u domů, kde je využívána elektřina ve větším množstvím, např. pro vytápění, tepelné čerpadlo.
Od října by se podmínky měly měnit, jak kriteriální, tak cenové (dotace až 205 000 Kč + dotace na nabíjecí stanici elektromobilů).

S obojím jsme schopni pomoci, rádi Vám sdělíme více informací po telefonu nebo na osobní schůzce.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk