Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.8.21 / dotaz č. 128496
Zdravím,
na měm RD probíhá rekonstrukce elektřiny, po vybourání starého rozvaděče se zjistilo že za ním je velká dutina ve zdi - zeď šířka 50cm dutina je uprostřed rozměr odhadem (dxvxš) 100x70x20cm osobně to vypadá jak kdyby prostřední řada cihel ve zdi chyběla, byla kdysi vybourána - jsou tak vidět pozůstatky z něčeho původního (možná tam byl venkovní rozvaděč - dům cca 70let starý teď je za zdí přístavba garáže) dutina nikam nevedel, účel nemá žádný ze všech stran jsou cihly... po vybourání se mluvilo o dozdění, nicméně se člověk párkrát otočí a už je tam novej rozvaděč se slovy "ta dutina tam byla předtím, bude tam i potom" rozvaděč drží na 4 šroubech + spodní část a boky jsou vypěněné... mě se to moc nelíbí, otázka je co s tím? dozdít už to nejde... je možno to celé (nebo aspoň něco) vystříkat pěnou i když jí tam padne hodně? Nebo namíchat řidší maltu nějak to tam "nalít" s kusy cihel apod? co byste poradili? Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Určitě by bylo bývalo vhodnější zjištěnou dutinu před osazením nového rozvaděče zazdít, nebo alespoň přizdít či stavebně upravit tak, aby vzniklá nika vyhovovala novému rozvaděči.
Otázkou je, zda dutina nyní něčemu vadí.
Například se může jednat o konstrukční oslabení zdiva. Pokud i dříve toto nezpůsobovalo nějakou statickou poruchu (praskliny apod.), patrně ani nyní by se nemělo nic stát.
Pokud jde o obavu z úniku tepla nebo tepelného mostu, nejedná se o exteriér, za zdí je sice nevytápěný prostor garáže, ale nemělo by to přinášet nějaký zásadní únik tepla nebo problém v porovnání s plnou stěnou vedle.
Uchycení rozvaděče je věc montáže. Vyplnění pěnou nedává příliš smysl.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk