Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.8.21 / dotaz č. 128509
Dobrý den,
v průběhu přípravy na malování jsem zjistil, že mi na hodně místech komletně odpadává a nedrží omítka.Stěna, kde k tomuto došlo je dělící mezi bytovou jednotkou a sklepy, proto je zde použita izolace heraklit na kterém omítka přestala držet. Dům je přes 30 let starý. Nyní jsem omítku na této stěně odstranil tl.15-20 mm. Rád bych se zeptal,zda je dobrý nápad na tento heraklit přidat konstrukci se sadrokartonových desek tl. např 9 mm.Na toto poté sádrovou stěrku. Druhou možností je heraklit odstranit a použit polystyrenovou izolaci. Děkuji vám za jakékoli rady.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Na dělící konstrukci mezi bytovým prostorem, který je vytápěný a nebytovým, v daném případě předpokládáme nevytápěné sklepy, jsou požadavky na tepelnou izolaci.
Dům stavěný před 30 lety odpovídal tehdy platným normám a současným požadavkům nevyhovuje. To že stěnu je potřeba nějak zateplit věděli již v době výstavby a proto použili desku heraklit To bylo tehdy běžné, považovalo se to za dostatečné zateplení, ale bylo provedeno z vnitřní strany. To není zcela dobře, zateplení má být prováděno naopak ze strany exteriéru, nebo chladnější místnosti. Při demontáži takto provedených vnitřních obkladů heraklitem, ale obecně i jakýchkoli přizdívek, se někdy narazí na vnitřním rozhraní konstrukcí na plíseň.
Možností, jak provést novou úpravu je poměrně dost. Měli bychom vycházet z normových požadavků.
Má-li být provedení zateplení dostatečné, mělo by odpovídat normě ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov - požadavky (10/2011). Ta stanovuje pro různé druhy obvodových konstrukcí tři kriteriální hodnoty součinitele prostupu tepla - minimální požadovanou hodnotu (prakticky se již nepoužívá), dále hodnotu doporučenou a pak doporučenou pro nízkoenergetické a pasivní domy. Platí čím menší hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K), tím lepší izolace.
Pro stěnu vnitřní z vytápěného k nevytápěnému prostoru tyto hodnoty jsou:
Minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K)
Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Pro pasivní stavby 0,30 až 0,20.
Zde by bylo vhodné dodržet doporučenou hodnotu.
Bohužel nezmiňujete materiál dělící zdi, ale mohlo by se jednat například o stěnu zděnou z cihel CDm nebo obdobných tvarovek v tloušťce 25 až 30 cm. Tepelný odpor takového zdiva je pouze cca 0,75 až 0,85 (m2.K/W). Pro splnění doporučené hodnoty by bylo potřeba 6 až 8 cm polystyrénu, uvažujeme tepelnou vodivost cca 0,040 W/m.K.
Pokud je zeď například z pórobetonu, postačilo by mnohem méně, možná by vyhověla i tak.
V každém případě by bylo vhodnější provést zateplení ze strany sklepa. Pokud to nelze, může se připustit i ze strany místnosti vytápěné. Rozdíl teplot není tak zásadní, aby vnitřní kondenzace akutně hrozila.
Variantou je nějaké jiné systémové řešení vnitřního zateplení, například|:
- vylehčenou pórobetonovou fasádní deskou (kalcium silikátová minerální deska) standardních rozměrů (jako EPS), která se lepí a mechanicky kotví (hmoždinkové kotvy).
Tloušťka desek (tedy i zateplení) je buď 60, 80 nebo 100 mm a tepelná vodivost je uváděná 0,045 W/m.K.
- přizdívka z porobetonu - u příčkovek je uváděna tepelná vodivost 0,085 W/m.K, takže při 10 cm přizdívky bude výsledný součinitel U cca 0,50 až 0,55, tedy ještě splní minimální požadovanou hodnotu.
- obklad deskami na bázi dřevité vlny + povrchová tenkovrstvá úprava – systém vnitřního zateplení
- obklad vrstvenými deskami na bázi PIR a PUR s integrovanou parozábranou a sádrokartonem. Tepelná vodivost je 0,022, tedy stačí i velmi malé tloušťky tohoto izolantu do 4 cm.
A jiné další úpravy.
V každém případě doporučuji starý heraklit raději odstranit a novou úpravu provést na pevný a očištěný podklad zdi.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk