Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.21 / dotaz č. 128602
Problém: bydlíme v 1.patře bytového domu (z r.1905, byty v osobním vlastnictví, 3 podlaží, 3 kuchyně nad sebou mají společné komín.těleso, každý byt 1 průduch). Sousedi dole kuchyň přestavěli a zaústili odtah digestoře do komín.průduchu našeho bytu, kam ale ústí i kouřovod naší karmy. Prý se domnívali, že průduch je "jejich", protože tam bylo "odedávna" zaústěno topidlo WAV, které při rekonstrukci zrušili. "Svůj" průduch mají obsazen spalinovodem svého kotle. Dosud měření podtlaku na naší karmě (v koupelně, původní instalace, cihlový komín bez vložky) vyhovovalo, teď při chodu digestoře a karmy nám proudí spaliny do koupelny, bez karmy plyny z jejich kuchyně tamtéž.
Navrhovaná řešení: my žádáme trvalé zaslepení otvoru do našeho komín.průduchu, sousedi slibují minimální provoz digestoře. Proto se obracíme na Vás s těmito dotazy:
- jaký je Váš názor na řešení dané situace?
- v čí kompetenci je řešení sporů v podobných případech, na koho se obrátit?
- které zákonné předpisy bychom měli brát v úvahu při argumentaci?
Upřesnění poskytneme obratem, za odpověď předem děkujeme.
Jedná se o velice závažnou situaci, která vyžaduje okamžité radikální řešení.

Možnost průniku spalin do interiéru je hodnocena jako přímé ohrožení života a zdraví, tedy za situaci, kdy je do řešení nutno OKAMŽITĚ zapojit příslušné bezpečnostní složky, tedy hasičský sbor a místně příslušný stavební úřad. Oba spotřebiče pak musí být až do vyřešení problému protokolárně vyřazeny z provozu.

Prakticky je třeba OKAMŽITĚ informovat hasiče (telefonicky na pohotovostní linku) a současně místně příslušný stavební úřad a oznámit pronikání spalin do interiéru Vašeho bytu. Uvedené organizace pak zajistí, aby došlo k odpojení spotřebičů a zajistí podmínky nápravy tak, aby byly dodrženy bezpečnostní předpisy.

Pokud do doby oznámení nedojde k otravě osob, nebude pravděpodobně ze strany státní správy probíhat vyšetřování a věc zůstane v kompetenci stavebního úřadu, jako dohledového orgánu. Následně bude nutná dohoda se sousedem, kdo má právo využívat daný komínový průduch a pouze ten ho bude moci použít. Odvod druhého spotřebiče bude nutno řešit samostatně.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk