Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.10.21 / dotaz č. 132087
Dobry den, rekonstruuji stavajici objekt s plynovym vytapenim o vykonu 24kw.

Budu jeste pridavat pet radiatoru o celkovem vykonu 11345kw a kombinovany zasobnik s vymenikem o velikosti 500l.(udaje pro vykon vymeniku v zasobniku udava vyrobce 55kw)
Ma otazka by byla-
1. Kolik budu potrebovat vykon kotle,ktery bude ohrivat radiatory a zaroven boiler,aby stacil nahrat zasobnik max za 4hodiny na teplotu 55C.
(mohu zanechat stavajici kotel pro puvodni rozvod a pro novy rozvod radiatoru s boilerem mohu instalovat kotel novy) je mi jedno jestli bude 1 kotel novy pro celkove vytapeni ci pridame novy a budou tudis dva na sobe nezavisle.
2. JE dostacujici 500l boiler pro cca 8pokoju, kde bude po dvouch osobach?(aby kotel stacil dohrivat)

Dekuji za radu.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Z Vašeho dotazu mi vyplývá, že stávající objekt má plynový kotel výkonu 24 kW. Plánovaná stavební úprava zahrnuje zvětšení vytápěné plochy (snad nástavba, přístavba nebo změna užívání původního nevytápěného prostoru) a ta je charakterizována výkonově stanovením cca 11,3 kW výkonu přidaných topných těles. Patrně tak určila topenářská firma na základě posouzení nově přidané vytápěné plochy nebo kubatury nově přidaných místností.
Nejedná se zřejmě o stanovení skutečné výpočtové tepelné ztráty, o kterou se ta původní navyšuje. I původní kotel 24 kW je zřejmě navržen s jakousi výkonovou rezervou. Pokud bychom měli dimenzovat nový jeden zdroj tepla pro daný objekt jako celek, bylo by nejpřesnějším postupem tepelnou ztrátu celku spočítat. Očekával bych, že nebude prostým součtem 24 kW + 11,3 kW. To znamená, že na základě přesnějšího výpočtu bychom mohli optimalizovat návrh velikosti výkonu jednoho nového kotle.
Ten má v novém stavu sloužit i pro ohřev TV a to v externím ohříváku o plánovaném obsahu 500 l.
Krátce k velikosti ve vztahu pro potřebu 16 osob. Orientačně vychází 30 l ohřáté vody na osobu. Odběr nebude najednou, bude zde jistě určitá současnost nebo spíše nerovnoměrnost či odběr rozložený v nějakém delším časovém úseku. Z toho důvodu se jeví tento objem možná i předimenzovaný. Zase je potřeba vyjít ze skutečného rozložení a současnosti odběru a z toho, je-li voda určena pro sprchování (nejspíše) nebo jinak.
Dobu ohřevu lze stanovit orientačně například volně přístupným výpočtem na webu pro tzb, který je určen pro širokou veřejnost (jedná se o nezávislý zdroj informací, využívají například projektanti). Při dosazení vstupní teploty vody 10°C, výstupní 55°C, objemu zásobníku 500 l a například ohřev plynem (účinnost ohřevu 93%) vychází pro donu ohřevu 4 hod příkon 7 kW. Plynové kotle s externím ohřevem teplé vody mají předřazený ohřev TV v případě potřeby odběru před vytápěním do soustavy, tudíž není nutno sčítat potřebné výkony.
V případě doplnění druhého kotle o výkonu 12 kW by tento v případě ohřevu TV toto množství ohřál za cca 2,5 hodiny. Uvažovat by se ještě měla účinnost výměníku pro konkrétní ohřívák.
V každém případě lze doporučit nechat posoudit topné výkony na základě výpočtu projektantem ÚT. Útrata za projektanta a kvalitní návrh bude mít jistě návratnost nejen v ekonomii provozu nového zdroje ale rovněž optimalizaci vstupní investice pořízení těchto zařízení.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk