Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.21 / dotaz č. 132136
Dobrý den,
Dovoluji si Vás poprosit o radu, zda mám přistoupit na změnu smlouvy, kterou jsem uzavřel s vítězem aukce dTestu pro 2017 ... Europe Easy Energy, který mi navrhuje od 1. 11. 2021 přejít na dodávku za podmínek produktové řady eNákup, díky které budu odebírat energii za velkoobchodní ceny. To mi prý zajistí bezpečnou dodávku i v této bezprecedentní situaci. Jakmile tržní ceny poklesnou, promítne se tento pokles okamžitě i v mojí ceně.
Dokud se situace neuklidní a tržní ceny si zase nenajdou svou stálou a udržitelnou hladinu, nemůžou mi nabídnout atraktivní ceníkovou cenu. Pokud i přesto budu chtít zachovat stávající produkt Smart2, nemusím nic dělat a budou mi od 1. 11. 2021 dodávat silovou elektřinu za cenu 3 400 Kč/MWh ve vysokém i nízkém tarifu, stálý měsíční plat 79 Kč. Uvedené ceny jsou bez DPH.
Za minulé období jsem zaplatil 15441,-Kč za odběr 448 kWh ve VT a za odběr 3151 kWh v NT při sazbě D45d.
Přiznávám, že nejsem schopen se vyznat v situaci s dodávkou el.energie a proto bych Vám byl velmi vděčný, pokud mi poradíte zda mám dodatek ke smlouvě podepsat, ignorovat nebo dát výpověď a přejít k původnímu dodavateli E-ON Č.Budějovice či jinému výhodnějšímu dodavateli.
Za Vaši ochotu a pomoc moc děkuji
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
vše se odvíjí od vývoje cen na trhu. Pokud dojde ke stabilizaci trhu a cen elektřiny, budou ve výhodě zákazníci, kteří nakupují za tržní ceny oproti těm, co nakupují za pevné ceny. Prozatímní vývoj však snižování cen nenaznačuje a riziko rychlého zdražování tak prodejce přenáší na spotřebitele. Výše ceny za komoditu, kterou Vám dodavatel nabízí v pokračování stávající smlouvy odpovídá současné vysoké ceně a skutečnost, že nabízí změnu smlouvy na tržní ceny, svědčí o tom, že dodavatel nemá žádnou dopředu nasmlouvanou a nakoupenou energii. Doporučujeme přechod k jinému dodavateli. Porovnání dodavatelů je možné provést na základě kalkulátoru na stránkách Energetického regulačního úřadu.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk