Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.10.21 / dotaz č. 132394
Dobrý den,

dnes se objevila zpráva, že zkrachoval dodavatel Europe Easy Energy, od kterého odebírám plyn.
Prosím o Vaši radu, jakého náhradního dodavatele byste doporučili.

Za minulý rok jsem měla spotřebu 4 551 kWh.

Předem moc děkuji za Vaši pomoc!
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Ode dne, kdy jste položili váš dotaz, jsou sdělovací prostředky zavaleny informacemi o krachu skupiny firem obchodujících s energiemi a pokud je sledujete, možná jste už odpověď na svůj dotaz nalezli. V brzké době obdržíte, nebo jste již obdrželi vyjádření příslušného distributora elektřiny v oblasti, který je zároveň tzv. dodavatelem poslední instance. Ten přebírá automaticky podle energetického zákona roli obchodníka s komoditou a stává se Vaším dodavatelem. Nemůžete si ho vybrat, byl předem určen. Bohužel oni také určí, za kolik Vám bude jednu kW elektřiny prodávat. Někteří z nich už cenu naznačili. Že to bude podstatně více, než jste platili doposud, vyplývá z toho, že bude muset pro postižené dokoupit komoditu na burze za současné ceny, které jsou momentálně neobyčejně vysoké a byly koneckonců i příčinou krachu vašeho dodavatele. Neměl totiž nasmlouvané a předem nakoupené množství zboží, aby mohl dostát smluvním závazkům. Tato situace bude trvat maximálně půl roku a vy si během této doby musíte najít nového dodavatele, nebo i zůstat u dodavatele poslední instance, každopádně musíte uzavřít novou smlouvu.
Za normální situace bych vám doporučil, abyste si provedli nezávislé srovnání dodavatelů elektřiny na webových stránkách Energetického regulačního úřadu, kde jsou jednotliví obchodníci uvedeni. Je možné, že stejný nápad bude mít i dalších několik set tisíc poškozených a že příslušná stránka bude nedostupná. Pokud se Vám to povede, i tak je třeba údaje brát s rezervou a vše si ještě ověřovat u jednotlivých obchodníků.
Spolehlivé firmy budou v seznamu seřazeném podle výše platby za zadané množství elektřiny na jeho počátku, protože jsou schopné držet nižší ceny produktů pro stávající zákazníky, ty na konci už nyní musí nakupovat za stávající burzovní ceny a cena jejich produktů je výrazně vyšší.
Doporučení konkrétního dodavatele by bylo v rozporu s pravidly tohoto poradenského portálu.

S pozdravem,

Ing. Zdeněk Krejčí, Energy Centre České Budějovice.