Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.21 / dotaz č. 132471
Dobrý den, prosim pekne, rádi bychom si pořídili na našem pozemku v Zadní Haje, okres Příbram, větrnou elektrárnu sloužící k výstavě rodinného domu..
Poradíte mi prosím, co vše dělat, kam se obrátit.. a jestli vůbec to má smysl z pohledu sousedů protože Ti to jisto jistě neschváli?

Moc Vam dekuji

Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Pokud je výška turbíny se stožárem do 10m, tak je potřeba vyřídit územní souhlas a stavební povolení. Kontaktováním místně příslušného stavebního úřadu můžete obdržet podrobnější informace k postupu stavebního řízení. V případě vyššího stožáru bude nutné zajistit územní řízení a následně stavební povolení.
Kromě projektové dokumentace (kterou budete potřebovat pro jednání se stavebním úřadem) bude zapotřebí si zajistit požárně bezpečnostní řešení, vyjádření/stanoviska odboru životního prostředí, hasičského záchranného sboru a hygienické stanice, zda nejsou překročeny hlukové limity vůči okolní zástavbě.
Je také možné se domluvit s realizační firmou, která veškeré kroky může na klíč udělat za Vás.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk