Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.21 / dotaz č. 133160
Dobrý den,vlastním rodinný domek po rodičích a provádím rekonstrukci,abychom se tam mohli nastěhovat.Jedná se o dům starý v řadové zástavbě.Tento dům má stěny se sousedními domy,jen 15 cm silné z pálených cihel.Otec když žil,říkal,že tento dům se stavil jako poslení, aby se ještě nezmenšovala jeho šířka,9metrů,tak se nestavily boční štítové zdi.Boční zdi jsou stěny sousedních domů.Jeden z těchto domů je dlouhodobě neobydlený a tudíž v něm majitel ani netopí.V zimě s této stěny cítíme značný chlad.Chtěl bych si z mé strany dodělat nějakou svoji stěnu.Prosím o nějaký návrh,jakou stěnu tam dodělat(porfix,předstěna sádrokarton...)aby např.nevznikal nějaký tepelný most a nesrážel se kondenzát a nevznikaly plísně.Ještě by mě šlo o to,abych tuto zeď nelepil na stěnu souseda,kdyby náhodou dům boural,tak aby nezničil i pak tuto moji novou stěnu.
Děkuji za Vaši odpověď.

Hezký den
Dobrý den, jestli to správně chápu, tak váš RD je střední sekce řadové zástavby a nemá vlastní část štítové stěny, Ty jsou tvořeny pouze stěnami sousedních domů.
Taková konstrukce má součinitel prostupu tepla na úrovni 2,6 W/(m2K). Normová úroveň pro stěnu mezi sousedními budovami je 1,05 W/(m2K). Tato hodnota je stanovena proto, že i když se jedná o prostory se stejnou návrhovou teplotou a nedochází k tepelnému toku mezi budovami, může dojít ke změně užívaní sousední budovy respektive k jejímu neužívání což je váš případ kdy sousední budova se stává nevytápěným prostorem, nebo dokonce připadá v úvahu demolice sousedního domu, poté by se jednalo o vnější stěnu. Navíc stěna tl 150 mm z cihel určitě nesplňuje ani požadavek na vzduchovou neprůzvučnost na mezibytovou konstrukci.
V každém případě doporučuji provést vlastní stěnu z lehkého materiálu (porobeton - porfix ytong) min tl. 150 mm, která bude vetknuta do obvodových stěn pomocí nerezových kotev a od sousední zdi oddělena dilatační vrstvou např. deskami EPS. Dilatační vrstva zajistí, že v případě demolice sousedního domu nedojde k porušení vaší nové stěny a současně přispívá k tepelnému odporu stěny. V případě nevytápěné budovy bych volil tl. této vrstvy min 50 mm. Pokud bychom chtěli použít lehkou konstrukci SDK + izolace z minerální vaty, je nutné na vnitřním povrchu vytvořit kvalitní a fungující parotěsnou vrstvu, což může být problémové především v napojení na stávající konstrukce (stěny podlahu a strop) a neřeší případ odstranění sousedního domu.
S pozdravem František Švadleňák
Odpovídá:  Ing. František Švadleňák - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk