Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.21 / dotaz č. 133856
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně výstavby menšího větrného parku.
jednalo by se cca o 20- 50 menších větrných elektráren.

technické údaje VTE:

Průměr rotoru- 1,5 -3 m
Jmenovitý Výkon - 3- 10 kw
Výška stožáru - Max 10m (tímto se údajně dá obejít stavební povolení)

Účel projektu: distribuce do veřejné sítě,


A rád bych se zeptal na pár otázek ohledně této problematiky.

1) V Případě výše uvedených parametru by se tedy nejednalo o klasickou větrnou elektrárnu, a v návaznosti na to mě zajímá jaká povolení/podmínky bych měl mít/splňovat pro úspěšnou výstavbu?

2) Na jakém typu pozemku je nejjednodušší získat povolení pro výstavbu ( orná půda, Atd... )?

3) jaké projekty bych si měl nechat vypracovat?

4) jaké úřady bych měl oběhat?



Děkuji za případnou odpověď


S přáním hezkého dne

Dominik Mašek
Dobrý den,

Výstavba větrného parku může být i s přihlédnutím na velikost plánované tzv. malé větrné elektrárny velice problematická. Bohužel přesnou odpověď potřebných povolení/dokumentů Vám středisko EKIS není schopno plně poskytnout, protože konkrétní dokumenty potřebné pro výstavbu tohoto větrného parku Vám může sdělit pouze příslušní stavební úřad. Stavební úřad spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj ČR a ne pod Ministerstvo průmyslu a obchodu (středisko EKIS).

Obecně lze ovšem očekávat:
Dle očekávaného výkonu se bude jednat o elektrárnu s výkonem nad 10 kW která podléhá držení licence na výrobu elektřiny, a tudíž je potřeba se obrátit na Energetický regulační úřad a zjistit si potřebné dokumenty pro udělení licence pro výrobu elektřiny.
Stavební zákon 183/2006Sb. v aktuálním znění hovoří v §104 o stavbách do 10m výšky, které neslouží pro bydlení. Tyto stavby lze řešit pouhým ohlášením stavby.
Nicméně příslušný stavební úřad po Vás bude pravděpodobně chtít vyjádření vlastníků sítí v okolí, vyjádření Orgánu územního plánování, Odboru životního prostředí – ochrana přírody a krajiny.
Životní prostředí může vyžadovat i na tuto stavbu vypracování dokumentu vlivu na životní prostředí – EIA
Dále je nutné ověžení, zda tato výstavba je v souladu s územním plánem obce a zda příslušný kraj tuto výstavbu připouští a podporuje ve například ve své Územní energetické koncepci.
V daném dotazu zůstává spoustu nezodpovězených otázek, nicméně s těmito dotazy je nutné se obrátit na příslušný stavební úřad, který Vám bude vydávat povolení s Ohlášenou stavbou.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV tisk