Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.21 / dotaz č. 133976
Dobrý den
Jako projektant zpracovávám projekt rekonstrukce domu ve Vanči (okres Třebíč). Jde o stávající zděný jednopodlažní objekt v obci ; stáří domu těžko odhadnout (cihelné zdi, povalový strop z dřevěných hranolů, hambalkový krov...), naposledy byl dům obýván v 60tých letech 20.století, objekt není připojen na elektřinu, v lokalitě není možnost připojení na plyn, vodu ani kanalizaci)

Stavebník zakoupil tento objekt se záměrem rekonstruovat ho a využívat jako rekreační chalupu. Součástí uvažovaných stavebních úprav je nástavba (zvýšení budovy o cca. 1m) a zřízení ložnic v podkroví, dále připojení objektu na NN, zřízení studny, žumpy ; řešíme, jakým způsobem likvidovat dešťové vody... . Pro přitápění se uvažuje s krbovými kamny a s elektrickými přímotopy v podkroví.
Zároveň stavebník chce zachovat i jistou malebnost stávajícího objektu, nechce stávající zdivo zateplovat...
A chtěl by, aby si objekt ponechal statut Stavba pro bydlení (to kvůli financování stavby pomocí hypotéky)

Jak v takovém případě postupovat - může být stavebník nucen stávající budovu zateplovat? (Nepředpokládá celoroční užívání, a pro rekreační chalupu, kam se bude jezdit v létě, je to ekonomický nesmysl.)
Je pro stavební řízení k takovému projektu nutné zpracovat PENB ?
S pozdravem

Dobrý den,

obecně PENB je u změn stávajících budov potřeba v případě že se jedná o větší změnu dokončené budovy. Dle 406/2000 Sb. § 2, ods. (1) písm. s) je větší změnou dokončené budovy změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Nově budovaná střecha a asi i navýšení stěn v 2.NP asi budou znamenat překročení těchto 25%. Pak asi PENB spíše potřebovat budete. Na PENB na větší změnu dokončené budovy ale nejsou úplně přísné požadavky. Požadavky vyhlášky 264/2020 Sb. splníte i tehdy, když všechny měněné a nově realizované konstrukce splňují doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 730540-2. Pokud tedy majitel nechce zateplovat původní stěny, nemusí. Stačí, když budou doporučené hodnoty splňovat jen ty nové konstrukce - tedy zejména střecha.

S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Legislativa
tisk