Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.21 / dotaz č. 134149
Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit o radu ohledně PENB.
Od 1.1.2022 dojde opět ke zpřísnění požadavků na primární energii z neobnovitelných zdrojů. Jedná se mi především o to, jak to bude se stavebním úřadem. Zda-li vypracované průkazy do konce roku 2021 projdou přes stavební úřad v roce 2022 nebo bude třeba PENB již nyní upravovat dle hodnocení po 1.1.2022 ?

Druhý dotaz by byl na výstavbu domu v oblastech CHKO, kdy pro splnění podmínek primární energie z neob. zdrojů po roce 2022 je třeba využít např. systému solárních kolektorů či FVE. Bohužel se nám stává, že nám již v současné době dávají zamítací stanoviska pro využití těchto zdrojů.
Proto bych se rád zeptal, jaké jsou případně možnosti pro řešení tohoto problému?

Předem vám velice děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den,
děkujeme za vaše dotazy.

U PENB platí, že je rozhodující datum podání žádosti na stavební úřad. Pokud tedy budete zahajovat stavební řízení v roce 2022, musí váš dům splnit požadavky na energetickou náročnost platné od roku 2022. Již nyní je samozřejmě možné zpracovat PENB tak, aby vyhovoval budoucím podmínkám. Pokud už PENB máte, bude ho nutné přepracovat (a asi bude nutné změnit projekt).

Ke splnění požadavků na spotřebu primární energie vede více cest, solární systém je jen jednou z nich. V praxi bude asi nejjednodušším řešením využít k vytápění a/nebo ohřevu vody tepelné čerpadlo, případně kotel na dřevo. Bohužel současná legislativa neumožňuje řešení, kdy provozovatel instaluje třeba FVE jinde (na jiném ze svých pozemků či budov) a vyrobenou elektřinu spotřebuje v novém domě.

S pozdravem
Jan Truxa, K. Srdečný