Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.11.21 / dotaz č. 134177
Dobrý den,
nechávám si projektovat malou nízkoenergetickou dřevostavbu (patrová, 100 m2 podlahové plochy, celková tepelná ztráta 3,2kW, řízené větrání s rekuperací) a zvažuji způsob vytápění a ohřevu TUV. Od energetického specialisty mám spočítané 2 varianty, které dosáhnou na dotaci NZÚ:
1) TČ vzduch-voda (s malým výkonem) na vytápění i ohřev TUV; teplovodní podlahové topení
2) Bojler s malým TČ na ohřev TUV ("luft bojler"); FVE panely 4,3 kWp; elektrické podlahové topení
Projektantka TZB mi spíše doporučuje druhou variantu z důvodu, že hranice použití TČ je podle ní min. 4kW tepelné ztráty a použité TČ by bylo pak zbytečně předimenzované. Navíc elektrická podlahovka jako dynamičtější zdroj je vhodnější do takto zateplených domů.
Doporučili byste mi taktéž druhou variantu? Nebo je vytápění elektřinou (byť podpořené FVE) v dnešní době bláznovství? Mám také trochu obavu o budoucí nemožnost vytápět ničím jiným než elektřinou. Děkuji.
Dobrý den,

souhlasím s projektantem TZB, klasické TČ vzduch-voda je výkonově předimenzované a teplovodní podlahovka má velkou tepelnou setrvačnost.

Varianta 2 je rozumná po technické stránce a také hlavně ekonomická. Ve Vašem domě nebude potřeba moc topit - vyhřejete jej už jenom tím, že tam budete a bude dělat běžné domácí aktivity. Díky FVE budete částečně soběstační. FVE se do budoucna dá vcelku jednoduše rozšířit a pořídit bateriové úložiště pro vyšší výtěžnost. Ve Vašem případě bude energeticky nejnáročnější příprava teplé vody.

Zkuste si ještě nechat udělat posouzení další možnosti, se kterou máme dobré zkušenosti a to systémové řešení, které se skládá z tepelného čerpadla s výměníkem umístěným v systému vzduchotechniky. Zajišťuje ohřátí nebo ochlazení čerstvě přiváděného vzduchu. Rekuperátor má vysokou účinnost přes 90% a je s převodem vlhkosti, což je důležité pro zvýšení vlhkostního komfortu. Je to prakticky varianta 2, která má vysokou účinnost zpětného zisku tepla (díky převodu vlhkosti) a také to umí v létě trošičku "chladit".

S pozdravem
jiří Tencar

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten
Téma:  Vytápění
tisk