Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.11.21 / dotaz č. 134231
Dobrý den,

velmi děkuji za vaše poradenství.

Abych mohl odhadnout návratnost jednotlivých tloušťek/forem izolace, je možné pro vás uvést ztráty na 1 m2 izolované obvodového zdiva v kWh/rok pro U=0,10 a U=0,15 (například). Předpokládám, že závislost bude lineární pro extrapolaci ztrát při jiných hodnotách U. Vím, že toto závisí na mnoha faktorech (teplota interiéru, průběh teploty exteriéru v průběhu roku). Předpokládám však, že lze vyjít z nějakých průměrných/tabulkových hodnot?

Dále bych se chtěl zeptat:
1) Jakou tloušťku izolace podlahy doporučujete (stěna 30 cm keramické zdivo, klasické základy) - v konstrukčním detailu https://www.pasivnidomy.cz/detaily/obvodova-zed-u-zakladu-izolace-nad-zakladovou-deskou-44#konstrukcni-detail uvádíte 25 cm, nicméně v odpovědi na dotazy doporučujete až 30 cm. Vytápení el. podlahové. Jedná se mi o komfort bydlení vs zbytečné nenavyšování nákladů.

2) Existuje zateplovací systém, který lze pouze lepit i při tloušťkách nad 20 cm (bez kotvení)?

Velmi vám děkuji
Dobrý den,
Roční ztráty danou konstrukcí lze vypočíst na základě rozdílů teplot a použití tzv. denostupňů. Můžete si najít jejich hodnotu pro vaši konkrétní lokalitu.

Nicméně při výběru konstrukce, bych se tímto příliš neřídil. Pokud se budeme bavit o skladbě stěny s kontaktním zateplovacím systémem typu ETICS, tak rozdíl v ceně kompletní stěny na m2 s 30cm například EPS a s 15cm EPS (tedy polovinou), bude do 15%. Důležité jsou další návaznosti na stavbu, řešení detailů, prostorové nároky, požární ochrana atd.

Tloušťky jednotlivých izolací, by měli u každého projektu vycházet ideálně z koncepčního návrhu celé budovy, případně z optimalizace daného domu, která přesně určí optimální dimenze a vlastnosti obálky stavby. Existují pasivní domy, které mají v podlaze 20cm tepelné izolace, ale také domy, které mají více než 30cm.

Co se týká čistě lepených systémů, tak existují i systémy s větší tloušťkou než je 20cm, je vždy potřeba kontaktovat výrobce, případně posoudit staticky. Jsou tam další podmínky (výška stavby, podklad, větrná oblast, atd.)
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk