Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.21 / dotaz č. 134353
Dobrý den,
co nevidět budeme řešit rekuperaci, tak jsem se o tom snažil něco načíst a nastudovat, ale přeci jen zkušenosti s tím uplně nemám, tak mám pár dotazů...
Můj záměr: Máme novostavbu (30cm cihla + 18cm EPS, tep. ztráty kolem 3-4kW) a rád bych v ní měl řízené větraní s rekuperací= plánujeme jednoduchou pasivní jednotku bez ental. výměníku s předehřevem. Rozvody: mezi SDK stropem a izolací stropu mám cca 30cm. V plánu mám použít flexi potrubí do hvězdice. A teď několik dotazů které má:
1/Počet výustků: Návrhy jsou si velmi podobné a celkový větraný objem vzduchu mají téměř shodný, ale líší se v způsobu jak se do domu dostane. Někdo například do obyváku navrhují 3 výustky o kapacitě 30m3/hod jiní 1x90m3/hod... Co je vhodnější?
2/ Umístění vyústků: Dávat je do prostřed místnosti? K oknu? Nad postel? Nebo jaké je optimální umístění? Obdržel jsem několik návrhů a každý to má prakticky jinak, tak pořádně nevím od čeho se odpíchnout:/
3/ Rozvody: mám v plánu použít flexi hadice, bohužel jednotka není umístěna ideálně uprostřed objektu, takže některý rozvod bude mít i kolem 15m, je to v pořádku? Nebudou tam moc velké tlakové ztráty?
4/ Výběr jednotky: Dle výpočtu to vychází, že potřebujeme jednotku, která zvládne min. 200m3/hod. Bude stačit jednotka, která má výkon 280 m3/h @100Pa nebo je lepší jít o třídu výš a vzít s výkonem kolem 350m3/h a jet třeba na půl plynu?
5/ Umístění jednotky: máme v pasivní s předehřevem(ještě nevím, zda bude externí či rovnou zabudovaný v jednotce), ale kam umístit jednotku? co nejbliže ke zdi kde bude proveden i příovd vzduchu, nebo radějí dál? (Odvod máme v plánu vést na střechu)

Popřípadě máte nějaký zajimavý odkaz/tip na nějakou literaturu, která bude zaměřená spíše prakticky ohledně rekuperace a rozvodů? Našel jsem nějaké odborné literatury(Vzduchotechnika od Prof. Drkala...), ale bohužel nejsem si podle ní schopen odpovědět na mé otázky:(

Bohužel zde nejdou připojit přílohy. Pokud byste se mě poté prosím ozvali, rád bych vám poslal porovnání dosavadních návrhů, které jsem již obdržel na porovnání a popřípadě konzultaci.
Děkuji za pomoc a rady předem.
Dobrý den,
děkuji za dotaz.

Co se týká rozvodů řešených flexo potrubím tak bych je z vícero důvodů nedoporučoval. Jednak z důvodu ne čistitelnosti těchto rozvodů a také možnosti deformace a nedodržení předepsaného průřezu a s tím spojené další problémy.
1) počet vyústek závisí na typu vyústek a množství přiváděného vzduchu. Také dle tvaru prostoru a dispozice. V rodinném domě, většinou stačí jedna vyústka a přívod vzduchu na jednu místnost.
2) umístění vyústek může být různé. Nejefektivnější si myslím, že je umístění nad dveřmi daného prostoru, kde nepřekáží nábytku a využití interiéru.
3)od reakce na rozvody.
4)Doporučuji jít o třídu výše. Jednotka poběží na menší výkon, což bude mít vliv jak na životnost tak na hlučnost.
5)Jednotku je dobré umístit co nejblíže obvodové stěně, aby rozvody vedoucí chladný vzduch byly co nejkratší.


Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk