Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.22 / dotaz č. 134642
Vážení,

v současné době uvažuji o částečné rekonstrukci domu na adrese Nová Osada, 46605 Jablonec nad Nisou, s cílem snížení energetické náročnosti této budovy (dvě bytové jednotky v rodinném domu). Předpokládané práce - výměna oken, zateplení střechy v podkroví, zateplení pláště budovy, příp. jiné.
Z internetu, Ministerstvo průmyslu a obchodu, se ke mě dostala informace, že zástupce EKIS může nabídnout zpracování jakési úvodní studie o úsporách energie se závěrečným doporučením jaká kombinace navrhovaných opatření se nejvíce vyplatí provést.
Jelikož nemám znalosti na jejichž základě bych se mohl relevantně rozhodnout jaká vhodná opatření ke snížení energetické náročnosti domu zvolit a rovněž si nejsem zcela jistý ohledně možnosti případného využití dotací z programu Nová zelená úsporám, chtěl jsem vás tedy zdvořile požádat o vyjádření, zda by jste mi mohli v této věci nějakým způsobem pomoci nebo poradit. Děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne
Dobrý den,
doporučuji v první řadě využít osobní nebo online konzultace v některém středisku EKIS, seznam všech středisek zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS.
Při konzultaci získáte základní přehled o vhodných opatřeních pro zateplení Vašeho RD a možnostech dotací. Na zateplení rodinných domů je určen dotační program Nová zelená úsporám, oblast podpory A, viz: https://novazelenausporam.cz/.
Při rozsahu rekonstrukce, o které píšete (výměna oken, zateplení střechy, zateplení fasády), je určitě značný potenciál na dotaci dosáhnout.

Podle konkrétní situace a dohody je pak možné zpracování buď úvodní studie, nebo přímo energetického hodnocení v rozsahu požadovaném dotačním programem.