Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.22 / dotaz č. 134758
Dobrý den,

uvažujeme o pořízení tepelného čerpadla vzdu-voda a potřebovali bychom poradit dle vašich zkušeností a srovnání vhodné výrobce tepelných čerpadel. Tepelná ztráta je okolo 13KW, soustava je s litinovými radiátory Viadrus z 90.let, takže objem vody není až takový jako v soustavách ze 70. let. Dům je částečně zateplen, nová okna. Dosud vytápění 14let starým peletkovým kotlem - spotřeba průměrně 6tun pelet.

Často nacházím zmatení v tepelných štítcích kde jsou buď stejné hodnoty u všech teplotních oblastí, nebo u mírné oblasti nižší výkon a nejstudenějších nejvyšší. Ale pravděpodobně je to i se započtením elektrokotle v daném TČ což je pak dost pro zákazníka matoucí co zvolit.

například zde: https://doc.stiebel-eltron.de/cs/238983_cs.pdf

https://tepelna-cerpadla-acond.cz/wp-content/uploads/PRO-R.png

https://mastertherm.cz/wp-content/uploads/2021/06/BA45IS.jpg

prosím tedy o radu jaké osvědčené výrobce s dobrou kvalitou, prodlouženou zárukou, dostupnými díly a dostupným servisem byste doporučili.

Případně jaké typy TČ byste doporučili s výkonem okolo 13KW do středních poloh - jsme cca 500m. n m. u Č. Krumlova.

Často se setkávám že řada výrobců si nechává vyrábět Tč v Číně nebo je vyrábějí z nekvalitních komponent, nebo mají zastaralou technologii.

děkuji za pomoc.
Dobrý den,
ohledně energetických štítků, k tomuto slouží dokument Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 811/2013, který slouží mimo jiné k uvádění spotřeby energie na energetických štítcích ohřívačů pro vytápění vnitřních prostorů. Dokument obsahuje definice, např. jmenovitým tepelným výkonem, uvedeným na štítku, se rozumí deklarovaný tepelný výkon ohřívače během procesu vytápění prostorů. Toto nařízení by mělo zajistit, aby spotřebitelé dostávali přesnější srovnávací informace o výkonu ohřívačů s tepelným čerpadlem, které vycházejí z výpočtu sezonní energetické účinnosti a z metody měření pro tři evropské klimatické zóny (teplejší, průměrná a chladnější).
Nyní k tepelným čerpadlům. V rámci bezplatného poradenství nelze doporučovat konkrétní firmy a výrobce, pokusím se tedy odpovědět obecně a poskytnout vám určitý návod pro porovnání a výběr tepelných čerpadel (TČ).
Pokud znáte tepelnou ztrátu vašeho domu, je vhodné oslovit výrobce a obchodníky s poptávkou s uvedením vaší tepelné ztráty a typu otopné soustavy. Ve vašem případě budete předpokládám volit středněteplotní TČ a tedy budete porovnávat pro cca 55°C.
Prvním krokem je porovnání výkonu tepelných čerpadel. Chtějte po dodavatelích údaj pro konkrétní teplotní charakteristiku, např. A2/W55 nebo ještě lépe údaj A-7/W55, kdy písmeno A je teplota venkovního vzduchu a W je teplota otopné vody. Spousta výrobců uvádí parametry jako výkon, topný faktor, apod. ale už neuvede, pro jaké podmínky platí tato hodnota.
Dále co je vhodné porovnat je spotřeba elektřiny při provozu, tedy účinnost TČ prostřednictvím průměrného ročního topného faktoru (SCOP) a energetické účinnosti, kterou musí všichni výrobci udávat ve svých technických listech k výrobku.
Další parametr, který můžete a měl byste zvážit při výběru TČ vzduch/voda je jeho hlučnost. Vhodným umístěním venkovní jednotky mimo pobytové místnosti můžete vyřešit vlastní problémy s hlukem, ale je třeba dbát i na sousedy a v dnešní době je toto častým sporem. Pro porovnání hlučnosti je třeba porovnávat akustický výkon udávaný v dB(A). Tento údaj je uveden v technickém listě i na energetickém štítku.
Toto jsou základní parametry, které jste schopný zjistit od výrobců a porovnat. Další oblastí, na kterou je dobré se zaměřit jsou pak samotné záruky. Plná záruka na výrobek a instalaci jsou minimálně dva roky, ale většina výrobců/dodavatelů poskytuje záruky delší. Zde je třeba rozlišovat, na co všechno se záruka vztahuje a zda je též podmíněna nějakým pravidelným, často však placeným servisem.
Když už vyberete kvalitní TČ, tak další neméně důležitou částí je kvalitní návrh, instalace a zapojení. Kvalitní výrobek totiž automaticky neznamená kvalitní a bezproblémovou instalaci.
Solidní firmy, které když oslovíte s poptávkou, by měly zdarma nabídnout osobní návštěvu objektu, kontrolu stávající otopné soustavy a posléze vám poskytnout již konkrétní cenovou nabídku. Cenová nabídka bez návštěvy objektu tzv. od stolu nebudí příliš důvěru.
Přeji hodně štěstí při výběru a pokud budete mít zájem o další konzultaci ohledně tepelných čerpadel, můžete se nám ozvat a objednat se např. na nezávislou bezplatnou konzultaci osobně s naším odborníkem na vytápění.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB