Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.22 / dotaz č. 134872
Dobrý den,
obracím se na Vás o radu jak získat výpočet tepelné ztráty našeho RD. Dům postavený v r. 1984 z cihel "týnka", po zhotovení hrubé stavby na radu příbuzného jsme ho zateplili zevnitř polystyrénovými deskami cca 4 cm a následně přizdili 15 cm cihlami. V té době nikdo ještě o venkovním zateplováním nehovořil. Okna dřevěná z Chlumu u Třeboně. V r. 2002 jsme vyměnili skla venkovních okenních křídel za zdvojená - BET systém. Máme ještě původní Kovotěs.
Střecha sedlová- krytá eternitové vlny, strop hurdysky do traverzy+škvára+slabý polystyren+pochozí beton. Před 5 lety jsme položili Rockwool 20 cm a zakryli prkny. Hned první rok bylo znát zlepšení. Dům je situovaný na jižní stranu s velkou lodžiíí, v zimě výborné sluneční ohřívání, létě příjemné zastíněný. Vytápíme dřevem kotlem Rojek 20 a střídáme s plynovým kotlem Vaillant z r. 2000. Radiátory litěné , na samotížku bez čerpadla. Vytápěná plocha cca 120 m2,, byt je v patře, v přízemí 2 pokoje + příslušenství+kotelna,uhelna a garáž.
Uvažujeme změnu systému vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda. Potřebujeme poradit jaký typ čerpadla by byl pro nás vhodný. Jsme důchodci, rádi bychom využili kotlíkovou dotaci. Jižní strana střechy by byla vhodná i pro solární panely. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkuji za váš dotaz a pokusím se postupně odpovědět na vaše dotazy.

Výpočet tepelné ztráty domu je jistě vhodné si nechat zpracovat před zamýšlenou změnou vytápění. Výpočet tepelné ztráty vám může zpracovat projektant vytápění nebo případně energetický specialista. K výpočtu bude třeba mít alespoň základní projektovou dokumentaci, případně odborník zajistí zaměření aktuálního stavu domu. Cena za zpracování výpočtu se může pohybovat v rozmezí 2 - 5 tis. Kč, dle složitosti objektu a zda bude nutné zaměření.

Pro případný výběr tepelného čerpadla (vzduch/voda), na co se zaměřit a na co si dát pozor můžete využít odpověď na dotaz č.134758 (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/134758), kde jsem na obdobný dotaz odpovídal.

Co se týče možnosti zadotování nového zdroje, tak jsou dvě možnosti.
První je dotační program Nová zelená úsporám, kde se žádosti přijímají od poloviny října loňského roku. Získat dotaci lze pouze na výměnu stávajících již nevyhovujících kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy sloužících jako hlavní zdroj vytápění. Píšete, že provozujete kotel na dřevo, bohužel z popisu nedokáži zjistit jaké je emisní třídy. Toto zjistíte např. ze štítku kotle nebo z protokolu o kontrole technického stavu a provozu kotle. Výše dotace je v případě tepelného čerpadla (TČ) 80.000 Kč v případě, že bude sloužit pouze k vytápění, nebo 100.000 Kč pokud bude TČ vytápět i ohřívat teplou vodu.
Druhou dotační variantou, a pro vás pravděpodobně výhodnější, jsou kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti, kam byste jako důchodci měli spadat automaticky. Bohužel tento program, respektive jeho definitivní podmínky zatím nebyly zveřejněny. Předpoklad je, že v průběhu jara letošního roku by měly jednotlivé kraje zveřejnit podmínky a spustit příjem žádostí. Pro vás budou rozhodující podmínky jihočeského kraje.
Základní pravidla by měla být obdobná jako v programu Nová zelená úsporám, tedy možnost zadotování přechodu z kotle na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Výše dotace by měla být v případě přechodu na tepelné čerpadlo 130.000 Kč.

Pro možnost získat dotaci je třeba mít doklad o provedení kontroly technického stavu a provozu stávajícího kotle. Pokud jej nemáte, doporučuji co nejdříve opatřit. Dále nafotit stávající kotel jak je napojen do otopné soustavy a na kouřovod. Další podmínkou je stávající zdroj ekologicky zlikvidovat, tzn. např. odvézt kotel do sběrného dvora a nechat si potvrdit ekologickou likvidaci. Podání žádostí je však možné jak před realizací výměny, tak i po výměně.

Pokud budete mít zájem o další konzultaci ohledně tepelných čerpadel či změny systému vytápění, můžete se nám ozvat a objednat se např. na nezávislou bezplatnou konzultaci osobně s naším odborníkem na vytápění.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB