Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.22 / dotaz č. 135064
Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat zda někde najdu přehledný srozumitelný výběr typů vytápění, který lze realizovat na stavbách.
Děláme několik novostaveb, zákazníci po nás doporučení a od 1.1. je nějaká legislativa a já bych nerad zákazníkům tvrdil nepravdu.
např. k dnešnímu dni lze použít tyto systémy vytápění :
1.plynový kotel + ohřev TUV přes ohřívač napojený na FVE
2.TČ+ FVE
3. elektrická podlahovka + klimatizace + FVE
4. elektrokotel + krb
atd.

Předem moc děkuji, případně i za doporučení kdo mi dokáže na tuto otázku odpovědět.
Dobrý den,

ano, od 1.1.2022 se zpřísnily požadavky na energetickou náročnosti budov, hodnocenou pomocí průkazu energetické náročnosti budovy, a to dle vyhlášky 264/2020 Sb.

U novostavby je třeba plnit: a) prům. souč. prostupu tepla obálky, b) celkovou dodanou energii, c) primární energii z neobnovitelných zdrojů energie.

Vhodné systémy na vytápění/přípravu teplé vody/větrání/chlazení/osvětlení je třeba nakombinovat tak, aby vyšlo z pohledu bodu c), tj. primární energie. Daná kombinace vhodného technického systému pak bude záviset na tom, jak kvalitně dům zateplen, jaké jsou výplně otvorů, orientace, tvar/kompaktnost, akumulace ... tyto údaje o Vašich domech nevím, proto zde uvedu na příkladu zděného bungalovu, který nyní v r. 2022 řeším. Dům je kvalitě tepelně izolován - stěny keram.zdivo 380 mm + 160 mm šedý (U=0,11), podlaha na zem. - EPS150S tl. 200 mm (U=0,175), střecha - foukaná tep. iz. (U=0,123), okna U=0,9, dveře U=1,0. Abychom splnili požadavky z pohledu prim. energie (bod c) výše), tak mně vycházela některá z násl. možností:
a) lokální krb, rekuperace, TČ vzduch-voda, LED osvětlení,
b) lokální krb, TČ země-voda, LED osvětlení.
Tj. co dávalo smysl klientovi, ostatní možnosti/varianty jsem neprověřoval.

Pokud by se na daný/výše zmíněný dům aplikovaly Vaše zmíněné technologie, tak zřejmě:
ad 1) plyn. kotel + ohřev TV napojený na FVE - předpokládám, že pouze v této kombinaci by nevycházelo, a bylo by třeba o něco doplnit, např. dát FVE i na výrobu el. energie pro domácnost a zvolit, vhodnou velikost, doplnit rekuperace, lokální krb, apod. a vhodně nakombinovat, aby z pohledu prim. energie vyšlo,
ad 2) TČ+FVE - musela by se zvolit vhodná velikost FVE, a zkusit propočíst,
ad 3) el. podlahovka + klima + FVE - pokud bude v jednotl. místnostech el. podlahovka a klima a chtěli bychom klima jednotku uvažovat jako TČ vzduch-vzduch (pokud umožňuje), tak podílově můžete jako TČ vzduch-vzduch uvažovat jen určité procento, jelikož klima jednotky jsou spíše určené na chlazení; a FVE zase v zimě moc nevyrábí; tj. tato kombinace zřejmě nebude vycházet a musela by se o něco doplnit;
ad 4) el.kotel + krb - nebude vycházet, lokální krb můžeme výpočtově na vytápění uvažovat pouze 20 %, krb s teplovodním výměníkem pouze 35 %.

Co se týče toho Vašeho prvního dotazu, tj. zda někde najdete srozumitelný výběr zdrojů na vytápění, tak to se obávám, že moc ne, .. nejde tak ani o to, že by se nikdo nenašel a něco podobného nesepsal, jde spíše o to, že to co bude vyhovovat jednomu klientovi, tak druhý klient na to může mít názor úplně opačný .. viz např. plynový kotel, .. někdo je jeho zastánce, a někdo z něj má např. obavu .. dále např. TČ země-voda - pro někoho vzhledem k pozemku může být vhodné, pro jiného nikoli; dále např. rekuperace - někdo je její velký zastánce (vč. mě), jiný nikoli ..

Z mého pohledu jde o to konzultovat danou problematiku s energ. specialistou, či projektantem, a příp. si nechat napočítat pro daný typy/konstrukční řešení domů různé varianty a ty byste pak mohli klientům nabízet.

V příp. zájmu se na nás můžete obrátit, rádi Vám pomůžeme. Příp. je možno na stránkách MPO nalézt seznam energ. specialistů a z něj si někoho vybrat.

S pozdravem,
Pavel Adam




Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV
Téma:  Legislativa
tisk