Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.22 / dotaz č. 135238
Dobrý den,
prosím o info, který dodavatel zelené energie je nejvýhodnější a relevantní. Je někde jejich srovnání, či alespoň seznam? Chtěla bych si pořídit do budoucna fotovoltaiku ....
Děkuji.
Dobrý den,
nejsem si jist, co přesně myslíte pojmem dodavatele zelené energie. Pravděpodobně myslíte produkt, pojmenovaný pod různými obchodními názvy, kdy je garantován nákup elektrické energie vyrobené výhradně obnovitelnými zdroji energie. Takový produkt v dnešní době nabízí již spousta dodavatelů energie.
Odběr tzv. zelené elektřiny probíhá vlastně tak, že dodavatel nakoupí od příslušných výrobců určité množství energie z obnovitelných zdrojů a stejné množství pak dodá koncovým zákazníkům (domácnosti nebo firmy). Na celou věc dohlíží Operátor trhu s elektřinou, který poskytuje na zelenou elektřinu záruku původu. Díky tomu by mělo být zaručeno, že dodavatel opravdu nabízí zelenou elektřinu.
Co se týče srovnání jednotlivých dodavatelů zelené energie, takový jednoduchý seznam, alespoň pokud je mi známo, neexistuje. Využít však můžete kalkulátory a srovnávače dodavatelů elektřiny buďto přímo na stránkách energetického regulačního úřadu: https://www.eru.cz/cs/srovnani-nabidek-elektriny nebo na stránkách https://kalkulator.tzb-info.cz/cz/dodavka-elektricke-energie, kde tedy určité filtrování nabídek zelené energie funguje a mohlo by tedy splnit vaše požadavky.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk