Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.22 / dotaz č. 135475
Dobrý den,

naše SVJ řeší způsob účtování vytápění. Máme měřáky na radiátorech, máme návrh pasportizace bytů. Ale ještě jsme nedohodli výpočet plateb za vytápění, zejména ohledně koeficientů...
Zásadní je pro nás otázka koeficientu týkajícího se krajních bytů v nezatepleném domě. Tedy jestli můžeme požadovat pro krajní byty, které mají 3 stěny přímo navenek - v domě, který má PENB G. Dlouhá stěna, Krátké stěny mají cca 3,5 m a dlouhá stěna má cca 10m.
Polovina bytů má obývací pokoj s jídelnou o ploše 27m2 se třemi stěnami navenek, a druhá polovina bytů má tento prostor uvnitř, z obou stran tedy zateplený ( tedy těch 10m).
Od firmy která má počítat platby a jejího návrhu smlouvy na výpočet plateb za topení máme v návrhu smlouvy danou tabulku s koeficienty na snížení plateb v krajních bytech, (cca na 75%). Bohužel máme problém přesvědčit představitele SVJ a hlavně vlastníky těch bytů uprostřed domu ( bez té krajní zimy), aby tento koeficient akceptovali.
Také bohužel marně hledám nějakou vyhlášku, ve které by propočet s tímto koeficientem byl zadán. I když jsem tedy našla různé tabulky, kde se to v případě nezateplených domů používá....Jak ale přesvědčit SVJ?
Pán, co nám přišel měřit byty k pasportizaci, nám též tento koeficient nahlásil. Vzhledem k tomu, že krajní byty mají opravdu nutnost topit zdaleka víc.....Ale nemohu nic najít :(......

Mohu tedy poprosit o odpověď?
Dobrý den,

rozúčtování upravuje vyhláška 269/2015 Sb.
Korekce jednotlivých bytů je správná, avšak není specifikováno, jak korekci provádět.
Polohové koeficienty jsou dány zpravidla výpočtem. Předpokládám, že firma provádějící rozúčtování takovou metodu má zajištěnou. Případně je třeba se obrátit na odborníka, který se daným výpočtem koeficientů zabývá. To by již pro ostatní členy SVJ mělo být dostatečným argumentem.

S pozdravem, Jan Škoda
Odpovídá:  Ing. Jan Škoda - EKIS Praha Consultora tisk