Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.2.22 / dotaz č. 135488
Dobrý den,
mám na vás dotaz ohledně účtování tepla. Jedná se o bytový dům (vlastníkem objektu je jedna osoba) o cca 10 bytových jednotkách, všechny jsou pronajímány majitelem. V domě je kotelna s jedním plynovým kotlem, který slouží k vytápění asi 6 bytových jednotek (ostatní jsou vytápěny přímotopně). Otopná soustava je s radiátory (vybaveny termoregulačními hlavicemi). Ohřev vody je samostatně el.boilery pro každou bj zvlášť. Já jako nájemník mám dle smlouvy platit nájemné a další služby spojené s užíváním bytu (plyn, voda,..). Nikdy jsem však nedostal nějaké skutečné rozúčtování za vytápění. Do teď to asi ani nebylo z mé strany třeba řešit. Nicméně nyní mi majitel podruhé navyšuje tyto služby, což při zvyšující se ceně plynu i chápu, ale rád bych, aby bylo vše dle zákona a správně. Moje dotazy tedy zní:
1) Musí majitel v tomto případě rozúčtovávat náklady na vytápění dle vyhlášek? Všude čtu o SVJ a rozúčtování CZT, ale nedočetl jsem se o mém případě, čili domácí kotelna a nájemní byty.
2) Radiátory nejsou vybaveny žádnými indikátory tepla. Chápu správně, že musí jimi vybavit jednotlivé byty?
Dobrý den,
vybavení bytů měřidly registujícími dodávku tepla, nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění (indikátory) řeší zákon 406/2000 Sb. v platném znění.
Konkrétní ustanovení zde (§7, odst. 4):

(4) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce jsou dále povinni
...
e) vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy, společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

Vybavení bytů indikátory či měřiči je tedy v zásadě povinné.
Případné výjimky jsou vyjmenovány v §7, odst. 10 výše uvedeného zákona 406/2000 Sb. v aktuálním znění.

Rozúčtování tepla pak upravuje vyhl. č. 269/2015 Sb. Tento způsob rozúčtování je povinný, pokud se na dům vztahuje povinnost instalace měřičů či indikátorů uvedený výše. Majitel pak nemůže používat jiný způsob rozúčtování.

Podívejte se na časté dotazy k tomuto tématu přímo na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj
https://www.mmr.cz/cs/caste-dotazy/diky-nove-vyhlasce-bude-rozuctovani-nakladu-v-dome
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk