Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.22 / dotaz č. 135505
Dobrý den, vlastním volně stojící rodinný dům postavený v roce 1997. Obvodové zdivo tl. 300 mm z materiálu Siporex, okna zdvojená dřevěná. Chtěl bych v první fázi vyměnit okna za plastová, v druhé následující fázi zateplit obvodové zdivo domu. Po skončení obou fází bych chtě požádat o dotaci z programu NZU. S ohledem na tento můj záměr, musím při výměně oken pořídit již všechna okna s Uw ≤ 0,9 W/(m²K) abych splnil požadavky NZU, nebo mohu např. severní a východní stranu osadit okny s trojskly a jižní se západní dvojskly s Uw = 1,0 W/(m²K) to proto, abych lépe využil sluneční osvit. Neporuším tím v této chvíli platné podmínky na přiznání dotace po skončení celé akce, tedy i zateplení obvodu domu? Děkuji.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

V současnosti by mělo být použití oken s tepelně izolačním trojsklem standardní.
U NZÚ záleží na tom, jakou podoblast bude dům po výměně oken a zateplení splňovat, ale určitě počítejte spíš s tím, že trojskla budou nutností.
Co se týká využití slunce pro pasivní solární zisky, tak na osluněné strany doporučuji použití trojskel se součinitelem solární propustnosti g=0,6
(to odpovídá dvojsklům) na neosluněné strany pak je možné použít horší součinitel solární propustnosti např. g=0,45 až 0,5.
V případě dotace NZÚ je nutné před zahájením prací udělat energetické hodnocení,
které prokáže, že nevržené řešení splňuje NZÚ.
Je možné např. začít bezplatnou osobní nebo on-line konzultací v některém středisku EKIS.

Přejeme úspěšnou stavbu!
G. Krajcarová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk