Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.22 / dotaz č. 135664
Dobrý den, pane inženýre,

nestihl jsem bohužel veletrh..
nicméně chci vás poprosit o radu.

Máme nadkrokevní izolaci střechy. Vápenopískové cihly. Nemáme však pohledový krov a bude zakryt sádrokartonovým podhledem. Nad ním bude vodorovná izolace (zvuková, tedy asi i tepelná) a záklop z osb desek přes kleštiny.
Prosím o radu

Jaký materiál na tuto izolaci by byl nejvhodnější..a zda se dá obecně říci v jaké tloušťce
Horní část střechy (půda) je ale nevětraná. Střechař nám radí udělat větrací mřížky ve štítech. Aby tam proudil vzduch. Chci se tedy zeptat..zda s ohledem na pasivitu a vzduchotěsnost apod je to vhodné. Nebo je možné nechat prostor nevětraný a zda to nebude dělat nějaké problémy.

Dobrý den,
pokud není krov podkledový, tak možná bylo vhodnější volit jiný systém než nadkrokevní izolací. Při vytvoření nadkrokevní izolace a zároveň zaklopení stropu v úrovní kleštin s teplenou izolací vznikne v prostoru mezi kleštinami a nadkrokevní izolací uzavřený prostor, který je většinou nevětraný a mohou tam vznikat problémy. Pokud tento prostor necháte jako větraný, tak tím pádem je nekrokevní tepelná izolace téměř zbytečná a většinu tepelné izolace tvoří právě rovina u kleštin. Tak aby tento prostor byl i bez větrání v pořádku, tak je vhodné vytvořit rovinu kleštin co nejvíce paro a vzduchotěsnou. Z hlediska bezpečnosti je řešení s větráním lepší volbou a na těsnost pasivního domu to nebude mít vliv, hlavní vzduchotěsná rovina bude tvořena v rovině kleštin.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk