Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.22 / dotaz č. 135801
Dobrý den, stavebník nás oslovil na projekt i stavbu skladové haly. Navrhovaná hala by měla mít pouze skladovací prostory bez administrativních prostor. Temperování prostor do 12 C. Jak s ohledem na zákon 406/2000 postupovat při návrhu vytápění, tzn. můžeme vzít v potaz paragr. 7 odst 5 e) spotřeba do 195 MWh/rok se nemusí přihlížet k požadavkům na energ. náročnost?
Děkuji.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Skladová hala, která je temperována, se posuzuje podle zákona č. 406/2000 Sb - viz §2 odst. 1 písm. p). Jde o stavbu, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí za účelem vytápění nebo chlazení.
Požadavky na energetickou náročnost jsou stanoveny v §9a zákona, v odst. 5. jsou uvedeny výjimky, kdy budova požadavky splňovat nemusí. Pod písm. e) je uvedeno, že požadavky nemusí být splněny:
„u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 195 MWh za rok“

Vaše skladová hala musí tedy splňovat podmínku spotřeby - jde nejen o spotřebu na vytápění, ale i na chlazení, větrání a osvětlení. Měl byste tedy doložit výpočtem (např. v technické zprávě), jaká bude budoucí spotřeba haly. Dále hala musí splnit podmínku účelovou - například hala pro sport by do výše uvedené podmínky nespadala, bez ohledu na spotřebu.

S pozdravem
Jan Truxa. Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk