Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.22 / dotaz č. 135848
Dobrý den.

Měla bych prosbu zda byste nám poradili. Stavební firma nám udělala špalety u oken tak, že nám tam nalepila EPS ,poté lepidlo, perlinka, stěrka. Nedali tam ale paroizolační fólií. Dočetla jsem se, že paroizolační fólie je nutná i dle normy od roku 2014. A naopak polystyren dovnitř nepatří. Dům zateplen nemáme, ale je to novostavba.

Budu Vám moc vděčná za radu, jaký postup je správný.

Hezký den.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Váš dotaz se týká patrně ošetření interiérové strany špalety. Pokud jde o normu - jedná se o normu ČSN 74 6077, která vznikla v roce 2014 a o pět let později, v roce 2019, byla aktualizovaná, aby odpovídala současným požadavkům na stále se zvyšující nároky na energetickou náročnost budov.
Aby bylo zabudování oken a jiných výplní v souladu s touto normou, je potřeba vyhovět několika hlavním požadavkům. Ty jsou specifikované následovně:
- poloha oken nebo dveří ve stavebním otvoru
- způsob upevnění, kotvení a typ montážních materiálů.
- připojovací spára a její těsnění
- přesnost zabudování
K těsnění připojovací spáry, která je klíčová pro zaručení co nejlepších tepelně izolačních vlastností a vůbec funkcí okna. Vnitřní uzávěr připojovací spáry musí být vodotěsný a parotěsný, zatímco vnější uzávěr je také vodotěsný, ale zároveň paropropustný. Dodržením tohoto parametru lze zajistit primární účel připojovací spáry, která je důležitá nejen pro ideální tepelnou izolaci, ale také pro životnost okna, výplně spáry a bezpečnost před zatékáním.
Norma tedy udává požadavky na těsnící pásky a použití montážní pěny, která se nesmí používat jako kotvící materiál a ani jako jediné uzavření připojovací spáry.
Při montáži oken není možné se občas vyhnout používání doplňkových montážních komponentů, mezi které patří hlavně tmely, těsnicí a komprimované pásky. Jejich použití ale musí být správně navrženo a provedeno. V praxi se zase až tak moc nepoužívají. Především u novostaveb je poměrně snadné připravit správně ostění a to jak rozměrově, tak jeho povrch, aby těsnící pásky bylo možno snadno na navazující zdivo nalepit.
Úprava ostění polystyrénem není v této normě samozřejmě zmiňovaná.
Z mého pohledu ošetření vnitřní špalety tenkou deskou XPS (nebo EPS) není nesprávné. Jedná se ale již o následnou zednickou úpravu, která s výše popsaným požadavkem ČSN 74 6077 přímo nesouvisí.
Sedí to spíše na ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky, která stanovuje a doporučuje v jaké kvalitě stavět a zateplit a řeší samozřejmě i kondenzaci na povrchu i v konstrukci a tepelné vazby - tepelné mosty.
Umístění izolantu je jistě doporučováno prioritně z vnější strany. Z principu věci. V místě osazení okna lze osazení izolantu zevnitř navrhovat jako určité řešení tepelného mostu, který z nějakého důvodu nelze řešit z exteriéru.
Konec konců například v cihelném zdivu je typový detail „kapsy“ osazen polystyrénem v připojovací spáře. Ten uvádějí oba hlavní výrobci cihel u nás. Z toho vzniklo například i řešení osazení celé špalety izolantem. Tato provedení při zkoumání termokamerou většinou nevykazují závady.
Pokud jde o absenci správného těsnění osazovací spáry ve vašem případě, je to vskutku s normou v rozporu. Normu lze vnímat jako nutný a většinou, je-li to legislativně podloženo, de facto povinný standard.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk