Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.22 / dotaz č. 135943
Dobrý den, u nás v bytovém družstvu máme problém s vysokou spotřebou studené vody (za rok 2021). Součet bytových VDM SV souhlasí se spotřebou patního VDM SV (+- 7%). Nicméně v jedné jednotce je oproti x - letému problému naměřena spotřeba o 300 m3 studené vody. Při vyúčtování za rok 2020 (předloženo duben 2021) byl v tomto bytě zjištěn nulový náměr na VDM TV (dálkový odečet). Nutno podotknout, že teplá voda je odebírána od Teplárna a.s., není patní měření (čtyřtrubka). Správce měřidel (provádí i odečty a rozúčtování) v květnu 2021 vyměnil VDM TV a osadil jej zpětnou klapkou a od té doby jsou spotřeby v "normě" (máme měsíční odečty 2021 VDM SV a TV z předmětné jednotky). Na starém VDM TV byl vizuálně odečten náměr 99 7XX m3, což radiový odečet nezachytil (odečítal 0 m3). vypadá to asi na problém s nějakou termobaterií nebo směšovací pračkou v jednotce (nadspotřeba na VDM SV . Nicméně nám známý projektant řekl, že dle ČSN EN ISO 4064-5:2016 - Vodoměry pro studenou pitnou vodu a teplou vodu - Část 5: Požadavky na instalaci je v článku 8.3.2 "Zpětný tok vody" je povinnost instalovat zpětné klapky zabraňující zpětnému průtoku. Prosím o informaci, pro koho platí povinnost instalovat zpětné klapky (pro bytové družstvo nebo správce měřidel, který instaloval osazené vodoměry) ? Bytové družstvo již spotřebu SV zaplatilo dodavateli a požaduje náhradu po správci měřidel a správce měřidel tvrdí, že na něm tato povinnost neleží a navíc, že dle informací Metrologického institutu instalace zpětných klapek v blízkosti vodoměrů ovlivňuje jejich měření. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den a děkuji za dotaz, který má dvě části.
V prvé části je uvedeno, že součet údajů bytových vodoměrů studené vody souhlasí s údajem patního měřidla s dostatečnou přesností.(+-7%). Rozdíl bývá obvykle způsoben přesnosti použitých vodoměrů a i tím, že drobné odběry patní měřidlo nezměří. Bytové vodoměry je nutno uvažovat jako poměrová měřidla. Údaj patního měřidla rozpočítat podle údajů bytových vodoměrů a výsledek použít pro rozúčtování nákladů na dodávku teplé vody na jednotlivé byty.
Ve druhé části dotazu je uváděno zvýšení spotřeby studené vody o 300 m3 oproti dlouholetému průměru. Příčina je hledána v instalovaných vodoměrech pro měření odběru teplé vody (TV), případně v chybějících zpětných klapkách. Zda se obdobné velké rozdíly projevovaly i v minulosti ale není uvedeno a lze se ale domnívat, že nikoliv.
Proto lze mít za to, že zvýšení odběru o značně vysoké množství vody - 300 m3 - není způsobeno chybnými údaji některého z vodoměrů, ale technickým stavem tepelného výměníku (boileru), případně další části technologie ve výměníkové stanici, kam přichází studená voda z řadu a je netěsností odváděna do odpadu.
Technický stav je možno ověřit pouze na místě samém a do buď sledováním provozu, případně rozebráním boileru a fyzickou kontrolou stavu kvalifikovaným topenářem nebo odbornou firmou.

Ing. Jar. Winkler
energetický poradce ECCB Č.Budějovice.