Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.22 / dotaz č. 136197
Dobrý den,
máme dotaz ke zpracování PENB dle aktuálně platné v. 264/2020 a normy 73 0331 – 1.
V PD navržený rodinný dům bungalov, podlahové plochy 120 m2, je lehkou dřevostavbou a má být vytápěn teplovzdušným krbem na pelety s automatickým podáváním paliva a zásobníkem. Krb je navržen na provoz 24/7 , rozvod do místností je proveden spiropotrubím s ventilátorem v podhledech. Výkon krbu je 15 kW, tepelná ztráta domu je 5 kW. Jako záložní jsou instalovány elektrické rohože. Krb je v projektu uveden jako hlavní zdroj tepla.
Podle ČSN 730331-1 a Tabulky A.1 pro bivalentní zdroje múžeme uvažovat na krb pouze 0.50 fH, gen (−) a tak nám průkaz nevyjde. Přidali jsme tedy ještě investorem akceptovatelnou jednotku TČ Vzduch-vzduch (Toshiba) s COP 3,1 a stejně nám průkaz nevychází. Fotovoltaika také nepomáhá.
Je možné tedy v tomto případě možné uvažovat krb za opravdu hlavní zdroj tepla a to na základě PD v projektu vytápění s podepsanou autorizací ?

Předem Vám děkuji za odpověď
a jsem s pozdravem
Dobrý den,
když je v autorizovaném projektu uvedeno, že se jedná o primární zdroj vytápění (krb na pelety s automatickým podáváním a zásobníkem) a rohože jsou jen záloha, můžete uvažovat i vyšší podíl krbu než je uvedeno v tabulce A.1 normy. Je nutné, aby byl tento zdroj skutečně schopný zajistit kompletní vytápění domu - tzn. výkon je vyšší než ztráty (to u Vás platí), zásobník peletek má dostatečnou kapacitu, aby zajistil vytápění alespoň 24 hodin bez obsluhy i při venkovní návrhové teplotě (předpokládám, že také platí) a že rozvody tepla na vytápění jsou rozvedeny po celém domě (zřejmě také platí). V tomto případě můžete uvažovat až 100% podílu na vytápění pro krb na pelety.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk