Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.22 / dotaz č. 136201
Dobrý den,
zpracováváme průkaz ENB pro obecní Dům s pečovatelskou službou. Stavba má 5 NP, plochou střechu a konstrukci tvoří vyzdívaný ŽB skelet. Navržená budova je obdelníkového půdorysu. Stavební konstrukce jsou navrženy na doporučené hodnoty normou ČSN 73 05 40-2 - 2011. Vytápění a ohřev teplé vody je zajištěno pomocí CZT s účinnou soustavou. V objektu jsou tyto hlavní zóny - kuchyně, jídelna, pokoje, ordinace a technické zázemí. Většina prostor objektu, kromě sekce pokojů, je větrána nuceně pomocí VZT s ZZT (rekuperace 85%). Takto nám průkaz nevychází, proto jsme tuto sestavu TZB chtěli doplnit ještě o FVE na střeše, ale ani tak nesplníme. Panelů FV je tak velký počet, že je nemá kam projektant ani navrhnout.
Profily zón máme zpracované dle předdefinovaných profilů z normy ČSN 73 0331 -1 a vypočtená spotřeba v průkazu je nyní cca dvakrát vyšší než v projektu topení v PD zpracované autorizovanou osobou.
Chceme se tedy zeptat, jak by mohl vznikat tento rozdíl a v čem by mohla být chyba.

Předem děkuji za Vaši odpověď
a jsem s pozdravem a přáním hezkého dne
Dobrý den,
pokud máte konstrukce na doporučené hodnoty dle ČSN, pak kritérium Uem (průměrný součinitel prostupu tepla) asi bude těsně vyhovující. Nevytváří ale další rezervu ve výpočtu. Vyhovující čekám i dodanou energii, koeficienty účinnosti zdroje, distribuce a sdílení tepla budou u hodnocené budovy s CZT lepší než jsou hodnoty pro referenční budovu. Pomůže i rekuperace. Píšete, že chybí v pokojích. To zřejmě bude z hlediska podlahové plochy největší zóna. Zde už nějaká rezerva vůči referenční budově zřejmě bude.

Problém zřejmě nastává u neobnovitelné primární energie. Pro tento typ budovy je vyhláškou definovaná redukce neobnovitelné primární energie 40%. Výše popsaná rezerva hodnocení budovy vůči referenční budovy v dodané energie na toto nestačí. Faktor přeměny primární energie je u účinné CZT nižší než referenční hodnota, ale ne o moc - CZT má 0,9, referenční hodnota je 1,0. Vše naznačuje, že je skutečné nutné hledat obnovitelný zdroj energie - tedy FVE. Jen bych určitě neočekával nějakou obří plochu, kterou by nebylo možné na dům reálně naprojektovat. Osobně bych očekával, že při rekuperaci vzduchu v celém objektu (i v pokojích), by PENB mohl vyjít i bez FVE. Bez rekuperace v celém objektu bych FVE očekával. Pokud Vám nevychází "rozumná" plocha, pak je potřeba hledat rezervy v zadán PENB.

Pokud by Vám zajímalo - na optimalizace výpočtů proběhly 2 webináře DEKSOFT, záznam je uložen v programu ŠKOLA (https://deksoft.eu/codek/?skola&course=6, https://deksoft.eu/codek/?skola&course=18). Ke shlédnutí je ale potřeba mít licenci programu ŠKOLA.

Co se týká té teplé vody. Profily dle ČSN 730331-1 evidentně ve Vašem případě úplně neodpovídají skutečnost dle projektu. I zde je možné upravit vstupy do PENB, aby to lépe odpovídalo projektu. Pro Váš typ objektu nejsou profily dle ČSN 730331-1 závazné. Určitě bych zvážil jako opatření navrhnout rekuperaci teplé vody. Existují centrální systémy (např. AKIRE), které nejsou až tak drahé a zajistí poměrně velkou úsporu energie na ohřev TV a velmi pomohou splnění PENB.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk