Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.22 / dotaz č. 136229
Dobrý den,
rád bych se zeptal zda pořídit tepelné čerpadlo ( jaká bude návratnost investice ). Jednopodlažní rodinný dům ( kolaudace 2010 ), zdivo polystyrenové tvárnice+beton, elektrický totel 12 Kw, radiátory ( teplotní spád 55/45 ). Máme nárok na dotaci ? Děkuji
Dobrý den, vzhledem k původnímu elektrickému kotli máte nárok na dotaci na pořízení tepelného čerpadla. Návratnost investice se těžko počítá bez znalosti stávajících nákladů na topení a přípravu teplé vody. Při Vašem teplotním spádu by jste se měl dostat s náklady na vytápění a přípravu teplé vody cca 2,5 - 3 x níže než nyní.
Pro rodinné domy je možné využít dotačního programu "Nová zelená úsporám" - oblast C.1. Výměna zdrojů tepla. Doporučujeme Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody, kde je dotace ve výši 100.000 Kč + 10% bonus za Ústecký kraj. Na zvážení je i určitě pořízení fotovoltaického systému, kde je dotace až 200.000 Kč plus dotace na tepelné čerpadlo připojené k FVE systému je 140.000 Kč plus využití bonusu na kombinaci více opatření.
K získání dotace je třeba nafotit stávající kotel jak je napojen na otopnou soustavu. Další podmínkou je stávající kotel ekologicky zlikvidovat včetně potvrzení o likvidaci.
Pro další konzultaci se můžete objednat na bezplatnou konzultaci osobně a probrat další různé možnosti dosažení úspory energie.
Odpovídá:  Ing. Marcel Lemon - MOBILNÍ EKIS TEST tisk