Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.22 / dotaz č. 136794
Dobrý den. Zákazník (odběratel tepla) má právo dle §77 odst. 8 poskytovat jiné osobě odebranou tepelnou energie.... atd.
Musí být na tento odběr samostatná smlouva, kde se řeší principy dodávek a rozúčtování nákladů od primárního poskytovalete, nebo je možné náklady na teplo řešit např. pouze v nájemní smlouvě? Energetický zákon říká, že dodávat teplo lze pouze na základě smlouvy. Samozřejmě se to týká primárního dodavatele. Šla by ale dovodit tato povinnost např. i pro subjekty, které poskytují teplo sekundárně např. v rámci pronajímané nemovitosti?
Děkuji moc.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Pokud se rozúčtování jednotlivých částí nemovitosti, je nutné k tomuto rozúčtování uzavřít smlouvu, ve které toto rozúčtování bude upřesněno. Hlavní body jsou uvedeny standardně ve stanovách SVJ nebo bytových družstev nebo v nájemních smlouvách u podnájmu v např. rodinných domech. Na základě smluv je zpracován rozpis záloh, které jsou jednou ročně zúčtovány v rámci přehledu. Způsob rozúčtování se řídí standardně vyhláškou č. 269/2015.
Takto je možné řešit sekundární rozúčtování. Pokud se to týká rozúčtování od primárního dodavatele, je nutné, aby měl odběratel smlouvu přímo s primárním dodavatelem, který určí způsob měření a rozúčtování tepla.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk