Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.3.22 / dotaz č. 136859
Dobrý den,

jako obecní samospráva provozujeme FVE o výkonu 10 kW, která byla realizována v roce 2013 a má nárok na zelený bonus. Rádi bychom její provoz optimalizovali formou instalace hybridního střídače a bateriového systému a výměnou několika již vadných panelů. Je na toto možné získat nějakou dotaci? Nehrozí ztráta nároku na zelený bonus?

Předem děkuji
Dobrý den,

Instalace hybridního střídače nesouvisí vůbec nijak s licenčními podmínkami pro dotační výrobu z FVE. Je to proto, že se nijak výroba elektrické energie nezvyšuje, ale pouze se přesouvá z časového období jejího vzniku do jiného období, kdy je možno efektivněji elektřinu spotřebovat v místě výroby (ne přetokem do sítě).

V žádném případě nehrozí ztráta dotace. Bude však zapotřebí udělat projektovou dokumentaci na uvedené změny, a znovu při výměně střídače provést dimenzování a je možné, že možná budete muset něco přepojit u FV panelů pro maximální přizpůsobení pracovního bodu nového střídače. (ale možná ne, nechci Vás děsit předem, bude to záviset na konkrétním výběru typu hybridního střídače).
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk