Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.22 / dotaz č. 136987
Dobrý den,

rád bych se zeptal na použití cihly Porotherm Energy+. Chystáme projekt domu ve Hrádku nad Nisou a rádi bychom pasivní dům s nízkou spotřebou. Výrobce a projektant uvádí že při použití cihly Porotherm Energy+ již není potřeba tepelná izolace a dům bude pasivní. Porotherm Energy+ je cihla s tepelnou izolací uvnitř.

Jsem ohledně toho řešení skeptický. Přijde mi, že samotná cihla je do určité míry tepelný most, jelikož tam není přerušen cihelný materiál. Izolace netvoří souvislou spojitou vrstvu. Při zdění vzniknou spáry z malty, která sama o sobě bude také tepelným mostem.

Je reálné dosáhnout pasivního domu za použití této cihly bez dodatečné tepelně izolační vrstvy?
Měl by identický dům ve stejné lokalitě ve variantě jen s použitím Porotherm Energy+ versus varianta s klasickou Porotherm cihlou s tepelně izolační vrstvou 30 cm podobné tepelné ztráty?
Případně jak velký bude zhruba rozdíl?
Znáte realizace pasivních domů s použitím čistě Porotherm Energy+ bez tepelné izolace?

Dobrý den,
použitím jednovrstvého keramického zdiva lze dosáhnout standardu pasivního domu. Nicméně pasivní dům, není tvořen jen obvodovými konstrukcemi a proto je třeba i ostatní konstrukce domu, koncepci stavby a také technologické vybavení správně komplexně navrhnout. Výhodou sendvičového řešení je především možnost dimenzovat skladbu stěny přesně dle toho, co dům potřebuje a optimalizovat tak například cenu i tloušťku obvodové stěny. Postavené domy v tomto systému určitě existují, doporučuji se zeptat přímo u výrobce, případně můžete stavby najít v katalogu pasivních domů zde: https://www.pasivnidomy.cz/
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk