Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.22 / dotaz č. 137202
dobrý den,
prosím o informace související s rozúčtováním tepla v bytovém domě SVJ.
zajímá mě použití koeficientů na otápěné stěny.

Podle rozpisu používá správcovská firma tyto koeficienty pouze na místnosti, které nejsou vytápěny přímo z bytu. tedy na wc a koupelnu. ostatní místnosti jsou vytápěné ÚT.
můj názor je, že tyto koeficienty mají zohledňovat polohu bytu v domě. tedy pokud jsem v nejvyšším patře a z žádné strany nesousedí můj byt s vytápěným prostorem, že by měly být tyto koeficienty použity pro celý můj byt. jsem vytápěna pouze přes podlahu/stropem z bytu pode mnou. a tak teplo z ÚT v bytě, které platím, mi uniká do sousedních nevytápěných místností, které jsou společné pro všechny byty v domě.
prosím o informaci, jak to má být správně.

související dotaz - pokud jde o panelový dům=1 budova, která však má několik čp, pokládá se sousední vytápěný byt, který ovšem je pod jiným čp, za stěnu, která mě vytápí? neznám konstrukci domu a nevím, zda je mezi našimi byty=domy silnější stěna a tudíž se teplo ze sousedních bytů vzájemně neovlivňuje.
správce mi nesdělil, zda je jeden přípojný bod tepla a jedno vstupní měřidlo na patě domu. takže ani nevím, jestli účtují celý dům=všechna čp společně, nebo zda je rozúčtování tepla zpracováváno pro jednotlivá čp.

podle 269/2015 jsou pro rozúčtování tepla ještě důležitá klimatologická data a další údaje, ve kterých se však nevyznám. a obávám se, že ta vyhláška je téměř nepoužitelná pro spravedlivé rozúčtování, pokud je zpracovává firma dle zavedené praxe, která se správným rozúčtováním nezdržuje či ho nedokáže provést.

prosím tedy především o informaci ke koeficientům otápěných stěn.
děkuji
Dobrý den,

domnívám se, že existuje více způsobů, jak teplo z centrálního zdroje rozúčtovat:

1, podle podlahové plochy
2, podle vypočítané tepelné ztráty jednotlivých bytů
3, odečtem z kalorimetrů
4, výpočet s koeficienty podle vyhlášky

Nejdříve bych Vám tedy doporučoval prověřit, o jaký způsob rozúčtování se jedná, nechat si poskytnout podklady a příslušné technické dokumenty (protokol výpočtu, odborný posudek apod.), na které máte nárok a tyto podklady zaslat jakémukoli energetickému specialistovi k posouzení, zda se je způsob a výpočet korektní.

Pozn. č.1: jakmile se jedná o dělící konstrukci, která podle kolaudačních dokumentů rozděluje dva vytápěné prostory, nejedná se o teplosměnnou konstrukci a tudíž se na ní žádný koeficient nevztahuje, byť je má soused jiné číslo popisné.

Pozn. č.2: spravedlnosti se blíží bytové jednotky, které mají vlastní zdroj tepla, ale ve skutečnosti také ne, protože v těchto případech hrozí více, narazíte na souseda, který byt nevytápí a nechává se nepřímo vytápět svými sousedy. Úplné spravedlnosti lze dosáhnout asi jen u samostatně stojících rodinných domů.
Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex tisk