Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.22 / dotaz č. 137203
dobrý den,
prosím o informace související s rozúčtováním tepla v bytovém domě SVJ.
zajímá mě použití koeficientů na otápěné stěny.

Podle rozpisu používá správcovská firma tyto koeficienty pouze na místnosti, které nejsou vytápěny přímo z bytu. tedy na wc a koupelnu. ostatní místnosti jsou vytápěné ÚT.
můj názor je, že tyto koeficienty mají zohledňovat polohu bytu v domě. tedy pokud jsem v nejvyšším patře a z žádné strany nesousedí můj byt s vytápěným prostorem, že by měly být tyto koeficienty použity pro celý můj byt. jsem vytápěna pouze přes podlahu/stropem z bytu pode mnou. a tak teplo z ÚT v bytě, které platím, mi uniká do sousedních nevytápěných místností, které jsou společné pro všechny byty v domě.
prosím o informaci, jak to má být správně.

související dotaz - pokud jde o panelový dům=1 budova, která však má několik čp, pokládá se sousední vytápěný byt, který ovšem je pod jiným čp, za stěnu, která mě vytápí? neznám konstrukci domu a nevím, zda je mezi našimi byty=domy silnější stěna a tudíž se teplo ze sousedních bytů vzájemně neovlivňuje.
správce mi nesdělil, zda je jeden přípojný bod tepla a jedno vstupní měřidlo na patě domu. takže ani nevím, jestli účtují celý dům=všechna čp společně, nebo zda je rozúčtování tepla zpracováváno pro jednotlivá čp.

podle 269/2015 jsou pro rozúčtování tepla ještě důležitá klimatologická data a další údaje, ve kterých se však nevyznám. a obávám se, že ta vyhláška je téměř nepoužitelná pro spravedlivé rozúčtování, pokud je zpracovává firma dle zavedené praxe, která se správným rozúčtováním nezdržuje či ho nedokáže provést.

prosím tedy především o informaci ke koeficientům otápěných stěn.
děkuji
Dobrý den,
váš popis koeficientů směřuje ke koeficientům pro stanovení započitatelné podlahové plochy. Tam se opravdu zohledňuje jen to co píšete. Existují však polohové koeficienty kterými se upravují náměry poměrových měřidel na tělesech. Polohové koeficienty se stanovují buď empiricky, anebo inženýrským výpočtem. Empirický postup je obvykle postačující a je-li třeba v základním empirickém modelu provést nějaké korekce, lze to na základě zvážení historických dat uskutečnit. Inženýrský výpočet je založen na výpočtech tepelných ztrát a měl by být naprosto objektivní.
Je tedy otázkou jaké polohové koeficienty jsou pro váš případ stanoveny a jsou-li vůbec stanoveny!
Jen bych doplnil, že podle platné právní úpravy zodpovídá za správnost rozúčtování v plném rozsahu pouze vlastník objektu a tím je SVJ zastupované svým statutárním orgánem, ne firma a její zavedená praxe.