Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.3.22 / dotaz č. 137205
dobrý den,
prosím o informace související s rozúčtováním tepla v bytovém domě SVJ.
zajímá mě použití koeficientů na otápěné stěny.

Podle rozpisu používá správcovská firma tyto koeficienty pouze na místnosti, které nejsou vytápěny přímo z bytu. tedy na wc a koupelnu. ostatní místnosti jsou vytápěné ÚT.
můj názor je, že tyto koeficienty mají zohledňovat polohu bytu v domě. tedy pokud jsem v nejvyšším patře a z žádné strany nesousedí můj byt s vytápěným prostorem, že by měly být tyto koeficienty použity pro celý můj byt. jsem vytápěna pouze přes podlahu/stropem z bytu pode mnou. a tak teplo z ÚT v bytě, které platím, mi uniká do sousedních nevytápěných místností, které jsou společné pro všechny byty v domě.
prosím o informaci, jak to má být správně.

související dotaz - pokud jde o panelový dům=1 budova, která však má několik čp, pokládá se sousední vytápěný byt, který ovšem je pod jiným čp, za stěnu, která mě vytápí? neznám konstrukci domu a nevím, zda je mezi našimi byty=domy silnější stěna a tudíž se teplo ze sousedních bytů vzájemně neovlivňuje.
správce mi nesdělil, zda je jeden přípojný bod tepla a jedno vstupní měřidlo na patě domu. takže ani nevím, jestli účtují celý dům=všechna čp společně, nebo zda je rozúčtování tepla zpracováváno pro jednotlivá čp.

podle 269/2015 jsou pro rozúčtování tepla ještě důležitá klimatologická data a další údaje, ve kterých se však nevyznám. a obávám se, že ta vyhláška je téměř nepoužitelná pro spravedlivé rozúčtování, pokud je zpracovává firma dle zavedené praxe, která se správným rozúčtováním nezdržuje či ho nedokáže provést.

prosím tedy především o informaci ke koeficientům otápěných stěn.
děkuji
Zadání vstupních parametrů do rozúčtovacího programu je velmi pracná záležitost, na které se ale nikdy nevyplatí šetřit. Na základě letitých zkušenností firem zabývající se rozúčtováním tepla se ví, že mnoho bytových objektů má nebo mělo zadanou základní parametrizaci chybně. To firma zjišťujeme především ve chvíli, kdy přebírá rozúčtování v objektu po jiném rozúčtovateli a provádí vstupní analýzu objektu a zadávání základních parametrů. To je mimochodem proces, kdy je nezbytná spolupráce rozúčtovatele a vlastníka objektu. Co vše je tedy nezbytné při zadávání parametrů pro rozúčtování zajistit:
Prohlášení vlastníka u SVJ nebo evidenční listy u BD (jde o nezbytný dokument pro výpočet ploch jednotlivých místností)
Půdorysné plány jednotlivých podlaží domu (jde o nezbytný dokument pro výpočet ploch jednotlivých místností a pro výpočet koeficientů pro přepočet ploch nevytápěných místností)
Stavební řez domu (jde o nezbytný dokument potřebný pro korekce ploch místností na záklladě výšky stropu - například v činžovních domech nejsou výšky podlaží velmi často jednotné)
Projekt otopné soustavy (jde o nezbytný dokument pro určení vytápěných místností, lze nahradit pasportizací topných těles ve vazbě na místnost konkrétní jednotky)
Projekt vodovodu (jde o nezbytný dokument pro zajištění evidence všech měřidel, lze nahradit prohlídkou objektu či popisem instalace či kopií parametrů u typových domů)
Seznam polohových koeficientů v doměch s měřiči tepla (jde o nezbytný dokument pro přepočet náměrů měřiče tepla v souladu s vyhláškou 269/2015 Sb.)
Schválenou metodiku pro rozúčtování spotřeby tepla a vody (jde o dokument, ve kterém se stanoví způsob podílu základní a spotřební složky u vytápění, způsob stanovení rozdělení nákladů na teplo a ohřev TV v objektech s jednotným zdrojem tepla, seznam nákladů pro ohřev tepla a TV, princip vazby patních měřidel na měřené jednotky, způsob rozdělení odchylky mezi náměry bytových vodoměrů a patního vodoměru atp.)
Seznam jednotek v domě s vazbou na používaná evidenční čísla, variabilní symboly atp. (důležité pro následné zpracování dat správcem nemovitosti)
Seznam vlastníků jednotek (nezbytné pro identifikaci plátce)
Informace o změnách dispozic bytových jednotek od data kolaudace nebo čestné prohlášení vlastníka jednotky o tom, že ke změně dispozic nedošlo (důležité pro eliminaci chyb, které vznikají časem)
Informace o změnách otopné soustavy v jednotkách od data kolaudace nebo čestné prohlášení vlastníka jednotky o tom, že ke změně otopné soustavy nedošlo (důležité pro eliminaci chyb, které vznikají časem)

Princip výpočtu započitetalné plochy v kostce:

Místností bytů a nebytových prostorů, v nichž je otopné těleso a které se liší způsobem jejich využívání:
jednou stěnou 0,1
dvěma stěnami 0,2
třemi stěnami 0,35
čtyřmi stěnami 0,5
pěti a více stěnami 0,75-1,0


Odpovídá:  Ing. Marcel Lemon - MOBILNÍ EKIS TEST tisk