Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.22 / dotaz č. 137237
Dobrý den,
rádi bychom Vás požádali o radu ohledně změny způsobu vytápění našeho bytu. Jedná se o byt v zatepleném bytovém domě, obytná plocha cca 70 m čtverečních. Dosud používáme plynový kotel.
Uvažujeme o instalaci tepelného čerpadla vzduch-voda, ale máme obavy ohledně hlučnosti venkovní jednotky a především ohledně schopnosti tepelného čerpadla zajistit v bytě tepelný komfort i v mrazivém počasí. Je pro náš byt tento způsob vytápění vhodný a dostatečně výkonný?
Děkujeme
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Obecně se dá říci to, že instalace tepelného čerpadla do bytových domů je vhodná a setkáváme se s ní čím dál častěji.
Tento trend je dán zejména těmito body:
- zvyšování cen energií => snaha o snížení provozních nákladů
- větší soběstačnost a nezávislost (např. v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou)
- environmentalistika - snaha o redukci dopadu provozu domu na životní prostředí

Co se týče hluku, tak je potřeba vždy hledat takové čerpadlo, které má nízkou hlučnost (vykazuje nízkou hodnotu akustického výkonu/tlaku). V případě bytového domu bude vysoce pravděpodobně nutné si nechat zpracovat hlukovou studii. Zde mohu doporučit se obrátit na kolegy akustiky ze společnosti Atelier-DEK Dekprojekt: https://atelier-dek.cz/akustika-mereni-hluku-8

Co se týče výkonu, tak je potřeba vždy povolit takové tepelné čerpadlo, které má dostatečný tepelný výkon. V prvním kroku je potřeba vždy zpracovat výpočet tepelných ztrát budovy (bytu) a na základě toho zvolit výkon tepelného čerpadla. Obecně se dá říci že výkon tepelného čerpadla by měl být někde na úrovni kolem 90% z vypočtených tepelných ztrát. Např. pro Brno činí návrhová teplota -12°C a průměrná teplota během otopného období +4°C. Při poměru výkonu tepelného čerpadla a návrhových tepelných ztrát 80% bude tepelný výkon tepelného čerpadla nedostačující pouze v jednotkách % času za rok. V tuto chvíli může být využit bivalentní zdroj (elektrokotel, elektrická topná patrona př. původní plynový kotel). Návrh je možné ovšem koncipovat i jako bezbivalentní zdroj (výkon TČ je dostatečný i v extrémních zimních podmínkách).

Pokud budete chtít pomocí s návrhem tepelného čerpadla, tak se na nás můžete obrátit přímo. Prvně by byl zpracován výpočet tepelných ztrát na který by potom navázal návrh vhodného tepelného čerpadla.

Za tým G SERVIS CZ s.r.o.
Ing. Ondřej Židek
Energetický specialista č.o. 1957


Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS tisk